Dostupni linkovi

Sjećanje na vukovarske žrtve


arhivska fotografija
arhivska fotografija

Uz poruke pijeteta prema žrtvi i stradanju grada Vukovara, i uz poruku da je rat najgore moguće rješenje sukoba obilježena je u Hrvatskoj 27. obljetnica sloma hrvatske obrane Vukovara. Više desetaka tisuća građana iz svih dijelova Hrvatske, kao i kompletan državni vrh sudjelovali su u nedjelju u koloni sjećanja od vukovarske opće bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće na spomen 1.770 poginulihu obrani grada, 386 osoba iz vukovarskog kraja koje se još vode kao nestale, više stotina ubijenih nakon ulaska Jugoslavenske narodne armije (JNA) i srpske paravojske u grad 18. 11. 1991. godine i 7.000 ljudi iz vukovarskog kraja odvedenih u logore i zatvore u Srbiji.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković kazao je da je u koloni sjećanja kako bi „izrazio poštovanje prema žrtvi hrvatskih branitelja, svih koji su dali život za slobodnu demokratsku Hrvatsku, prema žrtvi grada Vukovara, simbola Domovinskog rata, svima onima koji su utkali sve ono što su imali u budućnost Hrvatske i svih nas koji danas živimo u njoj.“

On je izvijestio kako hrvatska Vlada pregovara sa Europskom komisijom (EK) o sustavu olakšica za Vukovar, drugačijem nego u drugim dijelovima Hrvatske ili u drugim dijelovima Europske unije, a to treba usuglasiti sa EK.

Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković u Vukovaru (arhivska fotografija)
Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković u Vukovaru (arhivska fotografija)

„Pregovori traju, a mi smo čvrsti u toj namjeri jer smatramo da su specifični razlozi i okolnosti koji su se ovdje dogodili takvi da ih se na razini Europske unije treba i može tražiti", kazao je.

Iako je lider srpske manjine u Hrvatskoj Milorad Pupovac u dva navrata već sudjelovao u vukovarskoj koloni sjećanja, ove godine je došao dan ranije i bacanjem vijenca u Dunav i polaganjem drugog vijenca na vukovarskom Memorijalnom groblju izrazio pijetet srpskim civilnim žrtvama stradalim u Vukovaru prije početka opsade grada i hrvatskim žrtvama napadu JNA i srpske paravojske na grad.


Premijer Plenković je kazao kako je njegov koalicijski partner Pupovac „svojim dolaskom poslao poruku pijeteta i poštovanja prema žrtvi Vukovara. Svaka komemoracija treba prije svega podsjetiti na istinu, na poštovanje prema žrtvama, ali i otvoriti stranice prema budućnosti, stranice, pomirbe, suživota,“ naglasio je Plenković.

Za predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića tragedija Vukovara je pouka o pogubnosti rata i nužnosti dijaloga. „Prisjećamo se žrtava, poginulih, nestalih, ubijenih branitelja i civila, radilo se o velikoj tragediji, o velikoj nesreći. Tragedija Vukovara poruka je ne samo hrvatskom narodu, već i cijelom svijetu da je rat najgori način rješavanja sukoba i rješavanja problema, i da uvijek treba tražiti rješenja mirnim putem i pregovorima, pritom naravno vodeći računa o dignitetu i dostojanstvu svakognaroda“, rekao je Jandroković.

Na komemoraciji je sudjelovala i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, brojni ministri i saborski zastupnici, izaslanstvo grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, predstavnici veteranskih i stradalničkih udruga.

VIDEO: Kulturom sećanja protiv kulture zaborava

Kulturom sećanja protiv kulture zaborava
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:39 0:00
Direktan link


Opsada Vukovara trajala je 87 dana od kolovoza do studenog 1991. godine, procjene su da je dnevno na grad padalo i do 10.000 granata, i nema zgrade u Vukovaru koja nije bila uništena ili manje ili više oštećena.

Komemoracija se u nedjelju održava i u selu Škabrnja u zadarskom zaleđu, gdje se okupilo oko 15.000 građana iz cijele zemlje. Tamo su JNA, postrojbe samoproglašene „Republike Srpske Krajine“ i dobrovoljci iz Srbije 18.11. 1991. ubile 48 hrvatskih civila.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG