Dostupni linkovi

Mej pozvala građane da podrže njen plan za Bregzit


Premijerka Velike Britanije, Tereza Mej
Premijerka Velike Britanije, Tereza Mej

Britanska premijerka Tereza Mej pozvala je danas građane da podrže njen plan za Bregzit, dok njeni unutarpartijski rivali nastoje da obezbede podršku za postupak njenog smenjivanja.

Mej je na radiju odgovarala na pitanja građana, dan pošto je najavila da će s premijerskog mesta izvesti Veliku Britaniju iz Evropske unije, navodi Asošiejted pres.

Jedan od slušalaca koji se javio u program rekao je da Mej treba da podnese ostavku i prepusti vođstvo nekom od vatrenih zagovornika Bregzita, dok ju je drugi uporedio s britanskim premijerom na početku Drugog svetskog rata Nevilom Čemberlenom, koji je uzalud pokušavao da udovolji nacističkoj Nemačkoj kako bi izbegao ulazak u rat.

Mej, liderka Konzervativne stranke, ostala je čvrsto pri svom planu za Bregzit. "Mnogi građani koji su (na referendumu 2016. godine) glasali za izlazak iz EU želeli su da osiguraju da odluke o stvarima, recimo ko može da uđe u ovu zemlju, donosimo mi ovde u Velikoj Britaniji, a ne Brisel, i upravo to donosi sporazum koji sam ispregovarala", kazala je britanska premijerka.

Britanska vlada je u sredu usvojila nacrt sporazuma o Bregzitu koji su dan ranije usaglasili pregovarači Velike Britanije i EU.

U znak protesta juče je pet članova vlade podnelo ostavke, uključujući ministra za Bregzit Dominika Raba, dok su se evroskeptični konzervativci oštro usprotivili nacrtu sporazuma. Oni navode da će predloženi sporazum, koji predviđa bliske trgovinske veze Londona i Brisela posle Bregzita, načiniti od Velike Britanije vazalnu državu, vezanu za pravila EU o kojima nema pravo glasa. Lider grupe konzervativnih poslanika, zagovornika Bregzita, Džejkob Riz-Mog formalno je juče zatražio da se glasa o nepoverenju premijerki.

XS
SM
MD
LG