Dostupni linkovi

Predsjednik EP: Radimo da Crna Gora 2025. uđe u EU


Zastava Crne Gore kao dio slagalice zastave Evropske unije, ilustracija
Zastava Crne Gore kao dio slagalice zastave Evropske unije, ilustracija

Predsjednik Evropskog parlamenta (EP) Antonio Tajani izjavio je u Strazburu da se zajedno s vlastima u Podgorici radi na tome da Crna Gora 2025. godine uđe u Evropsku uniju (EU).

"Mi ćemo naravno podržati napore Crne Gore na putu uspješnog zaključenja i punog učlanjenja u EU, poslije već uspješnog učlanjenja u NATO", rekao je Tajani koji je razgovarao s predsjednikom Skupštine Crne Gore, Ivanom Brajovićem.

Tajani je "pohvalio rad i ulogu Crne Gore za stabilnost Balkana, jer bez stabilnog Balkana nema ni stabilnosti Evropske unije i računamo da će Crna Gora tu imati veoma značajno mjesto".

Brajović je predvodio crnogorsku delegaciju na sjednici Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Crne Gore (POSP) u Strazburu.

POSP je donio deklaraciju kojom je pozvao ostatak opozicije da učestvuju u radu parlamenta, pozdravio dogovor vlasti i opozicije o formiranju odbora za izborno zakonodavstvo i pozdravio snažan ekonomski rast.

Konstatovan je napredak u pregovaračkim poglavljima 23. i 24, koja se odnose na vladavinu prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali je ukazano da mora biti konkretnijih rezultata u tome.

EP je u Deklaraciji koju je Brajovićev kabinet dostavio medijima, iskazao zabrinutost što nema napretka u medijskim slobodama, osudio neprihvatljiv politički i urednički pritisak na novinare i medijske organizacije i zatražio efikasnu istragu napada na novinare.

U Deklaraciji je istaknuto da se mora zaštiti privatna imovina, pošto je izmjenom Zakona o ekstroprijaciji omogućeno državi da uđi u privatni posjed bez odluke suda, mada uz pravičnu nadoknadu.

Pročitajte:

XS
SM
MD
LG