Dostupni linkovi

Crna Gora po hitnom postupku može da oduzme zemlju


Sa sjednice Skupštine Crne Gore, fotoarhiv
Sa sjednice Skupštine Crne Gore, fotoarhiv

Poslanici crnogorske Skupštine usvojili su izmjene Zakona o eksproprijaciji kojima je predviđeno da država može po hitnom postupku oduzeti privatnu imovinu i ući u njen posjed uz isplatu naknade za koju Vladina komisija odredi da je pravična.

Stranci je dozvoljena žalba, ali ona ne odlaže izvršenje rješenja.

Predložene izmjene Zakona Skupštini su predložili poslanici Demokratske partije socijalista (DPS): Predrag Sekulić, Marta Šćepanović, Željko Aprcović, Nikola Rakočević i Jovanka Laličić.

Šćepanović je ranije u parlamentu kazala da su razlozi donošenja izmjena zakona nedostaci koji su uočeni u dosadašnjoj primjeni Zakona o eksproprijaciji, a koji se prevashodno odnose na neopravdano dugo trajanje postupka.

Zakonom nije predviđeno da se nekretnina može oduzeti zbog izgradnje hotela i vila, odnosno investicija većih od dva miliona eura, kako je to bilo previđeno izmjenama iz 2015. koje nisu dobile podršku.

Kako je Šćepanović rekla, visina pravične naknade ne može biti manja od tržišne vrijednosti nepokretnosti.

Građani će se moći žaliti tek nakon pravosnažnosti rješenja i to samo na visinu nadoknade, ali ne i na odluku o eksproprijaciji.

Opozicija je oštro kritikovala ova rješenja navodeći da će država oduzimati zemlju kako bi se omogućilo investitorima da grade hidroelektrane, ali i infrastrukturu za velike projekte na obali od Buljarice do Valdanosa.

XS
SM
MD
LG