Dostupni linkovi

Apelacioni sud potvrdio presudu Vesni Pešić i Peščaniku


Vesna Pešić
Vesna Pešić

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu Višeg suda kojom su sociološkinja Vesna Pešić i urednice portala Peščanik Svetlana Lukić i Svetlana Vuković povredile čast i ugled ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovićam, saopštilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Sud im je naložio da Stefanoviću isplate 150.000 dinara (oko 1200 evra) sa zateznom kamatom, umesto 200.000 (oko 1 700 evra) kako je bilo određeno provostepenom presudom.

Apelacioni sud je predvideo i da solidarno plate troškove parničnog postupka od 93.100 dinara (nešto manje od 800 evra), 2.000 dinara manje nego što je presudio Viši sud.

Stefanović je tužio Vesnu Pešić, Svetlanu Lukić i Svetlanu Vuković, kao i sam portal zbog teksta Vesne Pešić "Dosoljavanje" iz maja 2016. godine, u kojem se govori o slučaju Savamala, kada su do danas nepoznate maskirane osobe bagerima srušile više objekata, a policija se nije odazvala na pozive građana.

Incident se dogodio na potezu naselja “Beograd na vodi” koji je u izgradnji. Za ovaj slučaj do sada je odgovarao šef smene u policiji Goran Stamenković, kome je izrečena presuda pet meseci zatvora uslovno dve godine za nesavesni rad šefu smene u policiji. Niko drugi u beogradskoj vlasti nije odgovarao, niti se protiv bilo koga vodi proces, bez obzira što je tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić 8. juna 2016. godine izjavio da iza incidenta stoje beogradske vlasti.

Po nalaženju Apelacionog suda, prvostepeni sud pravilno je zaključio da nisu svi vidovi saopštavanje sadržine ideje i mišljenja obuhvaćeni slobodom izražavanja, jer sloboda izražavanja ne sme da bude suprotna svojoj svrsi.

Apelacioni sud je u presudi naveo da delovi teksta ne doprinose javnoj raspravi o događajima u Savamali i nisu usmerene na rešenje problema, već na vređanje dostojanstva, ugleda i časti, jer je "tužilac okarakterisan kao neko ko je 'najgluplji' čija je 'glupost' nenadmašna".

Takvim kvalifikacijama vređa se dostojanstvo tužioca, piše u presudi.

Stefanović je podneo tužbu u julu 2016. godine, a glavna rasprava počela je 27. aprila ove godine.

Početak glavne rasprave bio je prvi put zakazan za 5. maj 2017, ali je odlagan i pomeran skoro deset puta. Poslednje ročište održano je 10. jula, a prvostepena presuda Višeg suda stranama u postupku dostavljena je početkom avgusta, posle čega su se tuženi žalili Apelacionom sudu.

XS
SM
MD
LG