Dostupni linkovi

Mondoloni: Raspored sedenja u Parizu nespretnost


Tači sedeo bliže Putinu i Makronu nego Vučić
Tači sedeo bliže Putinu i Makronu nego Vučić

Ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni rekao je da je raspored sedenja na obeležavanju 100 godina primirja u Prvom svetskom ratu u Parizu "velika nespretnost zbog koje žali".

Mondoloni je rekao jutros da je komplikovano da komentariše to što je predsednik Kosova Hašim Tači sedeo bliže predsednicima Rusije i Francuske Vladimiru Putinu i Emanuelu Makronu, kao i drugim liderima zemalja pobednica iz tog rata, nego predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Ja sam bio u Beogradu i hteo sam na najbolji način da proslavim taj dan, a šta je bilo u Parizu ostavljam ljudima da vide", kazao je Mondoloni za televiziju Prva.

On je dodao da veoma žali zbog takvog rasporeda sedenja.

"Realnost je da smo se mi zajedno borili tokom tog rata i da je predsednik Aleksandar Vučić došao u Pariz, na čemu se zahvaljujem, da to zajedno obeležimo", rekao je Mondoloni.

Vučić je u nedelju izjavio da nije želeo da pravi skandal zbog rasporeda sedenja na centralnoj ceremoniji u Parizu, prema kom je predsednik Kosova Hašim Tači "bio bolje pozicioniran od njega".

On je kazao da to ne održava odnos snaga i napomenuo da će predsednik Francuske Emanuel Makron doći u Beograd za 20 dana, a da u Pritinu neće iči, kao i da predsednik Rusije Vladimir Putin dolazi u Beograd, ali da u Prištinu teško da će ikada otići.

"Mislim da sam doneo ispravnu odluku da ne pravim skandal, već da sačuvam našu poziciju", kazao je Vučić i dodao da će pozvati hiljade ljudi da Makrona kada dođe u Srbiju pozdrave i pokažu mu gostoprimstvo.

Savković: Nesrećni propust Francuske

Marko Savković, programski direktor beogradskog Fonda za političku izuzetnost, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da veruje da se radi o nesrećnom propustu Francuske u organizaciji, i da glavne poruke sa komemoracije u Parizu ne bi trebalo da ostanu u senci.

Savković: Mi sada raspravljamo o tome, dok je sam događaj bio globalni i komemorativnog karaktera. Odatle je francuski predsednik uputio određene političke poruke koje su mnogi interpretirali kao Makronovu kritiku rastućeg nacionalizma i populizma.

RSE: Kako tumačite raspravu u Srbiji o tome gde je ko sedeo u Parizu?

Savković: To je sada već naša muka. Rekao bih da jedna velika greška jeste učinjena. Dosta mojih kolega to interpretira gledajući današnju poziciju, odnosno današnji odnos snaga. Neki sa pravom kažu da je Francuska priznala Kosovo i da ga posmatra kao zemlju koja ima evroatlantske ambicije i sa kojom ima partnerski odnos. Međutim, ako je ovo već bio skup komemorativnog karaktera, jeste velika greška učinjena. Neću da kažem da je to uvreda, ne želim da se to tako razume i posmatra, ali je propust što predstavnik Republike Srbije, predsednik države, nije sedeo na nekom istaknutijem mestu. Ako se uzme u obzir koja su stradanja srpskog naroda u Prvom svetskom ratu, to je bio ozbiljan propust organizatora. Izvinjenje ambasadora u Beogradu je verovatno nešto najmanje što je Francuska mogla da učini.

RSE: Da li iza tog propusta stoji neka ozbiljnija poruka Srbiji ili je prosto u pitanju samo omaška u protokolu?

Savković: S obzirom da se radi o ozbiljnoj zemlji, kao što je Francuska, nezamislivo mi je da se ovim želelo da se uputi nekakva poruka. Ipak je ovde naglasak na Danu primirja, kada se sećamo žrtava Velikog rata, i mislim da je vrlo jasno u istoriji gde je bilo mesto Srbije u tom konfliktu. U Prvom svetskom ratu Srbija je napadnuta, branila se, podnela je ogromne žrtve, i teško mi je da zamislim da se ovakav propust desi namerno. Tim pre što ništa u odnosima Srbije i Francuske ne ukazuje na to. Već naprotiv, trenutni odnosi Srbije i Francuske se odvijaju sasvim dobro.

XS
SM
MD
LG