Dostupni linkovi

Istok Ukrajine: Izbori u oblastima pod kontrolom proruskih pobunjenika


Ukrajina: Glasanje u proruskim separatističkim oblastima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:30 0:00

Ukrajina: Glasanje u proruskim separatističkim oblastima

U oblastima pod kontrolom proruskih separatista na istoku Ukrajine, Donjeck i Lugansku, održavaju se izbori – koje su zvanični Kijev i države Zapada označili nezakonitim.

Kijev i njegovi međunarodni saveznici smatraju da će izbori koji se održavaju u Donjecku i Lugansku dodatno otežati nastojanja u okončavaju konflikta u kome se procenjuje da je, od aprila 2014, poginulo 10 300 ljudi.

Sa druge strane, Moskva se protivi kritikama da glasanje koje je organizovano krši sporazume postignute u Minsku u Belorusiji čija je svrha okončavanje nasilja.

Očekuje se da će aktuelni vođa separatista Denis Pušilin biti pobednik izbora u Donjecku. Njegov prethodnik Aleksandr Zaharčenko poginuo je u eksploziji u avgustu. Moskva je za to okrivila Ukrajinu, a zvanični Kijev pak unutrašnje sukobe među separistilkim strujama.

U luganskom regionu pak očekivanja su da će pobedu odneti Leonid Pasečnik – takođe aktuelni vođa pobunjenika.

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini u subotu je osudila održavanje izbora koje je nazvala ilegalnim i nelegitimnim, rekavši da ih EU neće priznati.

Pred glasačkim mestima organizatori izbora nude jeftiniju hranu za građane koji se odluče da glasaju i dele vaučere u vrednosti od 100 rubalja (faktičke valute u oblastima pod kontrolom separatista) za kupovinu moblilnih telefona.

Takođe na Jutjubu su postavljeni snimci na kojima se mogu videti mladi u narodnim nošnjama koji marširaju prema biračkim mestima - a svrha je da motivišu građane na veću izlaznost.

Inače, mirnovni sporazumi iz Minska potpisani su u februaru 2015, ali nisu doprineli potpunom stišavanju tenzija, s obzirom na to da su i u subotu na liniji fronta poginula četiri ukrajinska vojnika.

XS
SM
MD
LG