Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Britanski državni sekretar za saobraćaj podneo ostavku zbog Brexita


London, ilustrativna fotografija

Britanski državni sekretar za saobraćaj Džo Džonson danas je podneo ostavku zbog neslaganja sa sporazumom o Brexitu koji pokušava da postigne premijerka Tereza Mej i koji je prema njemu "ogromna greška".

"Sve mi je jasnije da bi sporazum o izlasku (Britanije iz EU) koji je se sada finalizuje bio ogromna greška", napisao je u saopštenju Džo Džonson, mladji brat bivšeg britanskog ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona, jednog od vodja kampanje za Brexit koji je i sam podneo ostavku u vladi u julu.

Džo Džonson je rekao da Britanija ide ka nejasnom Brexitu koji će je ostaviti u podredjenom položaju prema EU bez mogućnosti da ima reč o pravilima koja će rukovoditi ogromnim delovima njene privrede.

Ocenio je da je to "neprihvatljivo i neodrživo" i da je ogromna razlika između onog što je obećano u referendumskoj kampanji i šta se sada nudi u dogovoru koji premijerka predlaže, te da nije imao drugi izbor nego da podnese ostavku.

"Mislim da je neophodno da se sada vratimo narodu i proverimo da li su zadovoljni time da nastave na ovoj čudnoj osnovi umesto da smo u Evropi, ali nerukovođeni Evropom mi ćemo biti van Evrope a ipak u potpunosti pod evropskom upravom", rekao je on.

XS
SM
MD
LG