Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Povernik protestuje zbog upotrebe podataka o ličnosti


Rodoljub Šabić

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić u pismu koje je uputio Komori javnih izvršitelja Srbije ukazao je da je u više postupaka nadzora koje je sprovodio po predstavkama građana utvrdio nepravilnosti i nezakonitosti u obradi podataka o ličnosti od strane javnih izvršitelja, te da se, i pored nekoliko formalnih upozorenja koje je poverenik uputio sa takvom praksom nastavlja, saopšteno je iz poverenikovog kabineta.

Podvlači se da je poverenik podsetio da je jedna od zakonom utvrđenih obaveza Komore da se stara o tome da javni izvršitelji savesno i zakonito obavljaju svoj posao, te da je s tim u skladu obaveza Komore da preduzme sve potrebne korake da bi se sa nezakonitom praksom prestalo.

"Poverenik je kopiju pisma dostavio i Ministarstvu pravde koje je po zakonu nadležno da vrši nadzor na radom javnih izvršitelja", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu poverenika.

"U sprovedenim postupcima nadzora je utvrđeno da javni izvršitelji, prilikom dostavljanja rešenja o izvršenju koja donose po predlozima istog izvršnog poverioca i od istog datuma, dostavljaju podatke o ličnosti većeg broja fizičkih lica, imena i prezimena, adrese, dugovanja. Dostavljaju, dakle, i podatke svih drugih lica za koje je izvršni poverilac istom prilikom tražio izvršenje. Dostavljajući npr. izvod iz 'Knjige uručenja opomenutih korisnika', čine dostupnim, bez svrhe i potrebe ne samo podatke konkretnog dužnika, nego podatke svih lica u odnosu na koje se izvršenje od strane poverioca istom prilikom traži", preciziran je.

Podvlači se i da uzrok ovakve prakse najverovatnije nije zla namera, "već neznanje, nemar ili aljkavost", ali da se sa njom mora prestati bez odlaganja.

Pročitajte:

Šabić: Zakon je kastriran
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:55 0:00

XS
SM
MD
LG