Dostupni linkovi

Vlast optužuje gradonačelnika Šapca za 'blaćenje Srbije u svetu'


Nebojsa Zelenovič, gradonačnik Šapca
Nebojsa Zelenovič, gradonačnik Šapca

Komitet za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope održaće svoju narednu sesiju 7. februara u Beogradu, najavio je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

"To je veliki uspeh ove naše delegacije jer ono što smo otvorili kao temu sada može da se nastavi u Beogradu. Jako je dobro da svi predstavnici Komiteta za monitoring, koji je operativno telo Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti, dodju u Šabac i uvere se u naše navode", rekao je Zelenović nakon posete Strazburu.

Gradonačelnik Šapca izjavio je u utorak na sednici Kongresa regionalnih i lokalnih vlasti Saveta Evrope u Strazburu da republičke vlasti, predvođene Srpskom naprednom strankom (SNS), vrše snažan pritisak na odbornike lokalnih vlasti koji nisu pod njihovom kontrolom.

U isto vreme, u Beogradu, poslanici SNS-a su za govornicom Skupštine Srbije optužili Zelenovića za „blaćenje svoje zemlje u svetu".

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović optužio je na sednici parlamenta i list „Danas“ da vodi "harangu protiv SNS i nedužnih ljudi", koja je „nezabeležena još od vremena Gebelsa i Adolfa Hitlera“.

"Dok mi sada govorimo u Skupštini Srbije, gradonačelnik Nebojša Zelenović izgovara najteže optužbe i klevete na račun Srbije. A sve to direktno prenosi televizija Šabac i list Danas preko svoje Fejsbuk stranice", rekao je Martinović.

On je, pored ostalog, rekao da Zelenović „neće da kaže u Savetu Evrope da je državna revizorska institucija pronašla da je budžet Šapca oštećen za preko pet miliona dinara“.

Zelenovićeva stranka „Zajedno za Srbiju“ odbacila je optužbe naprednjaka navodeći da je njihov predsednik u Strazburu branio državu Srbiji i njene građane od „političkog kriminala aktuelne vlasti“.

Socilog Jovo Bakić napade na gradonačelnika Šapca vidi kao „uobičajenu taktiku Srpske napredne stranke“.

„Imaju jednu priču za svoje spoljnopolitičke partnere, i drugu za unutrašnju politiku. U unutrašnoj politici pokazuju onu političku kulturu koju su doneli iz Srpske radikalne stranke. Može se govoriti da su malo iznervirani, ali dokle god imaju podršku spoljnopolitičkih partnera, prvenstveno zbog pitanja Kosova, ponašaće se autoritarno i bahato u unutrašnjoj politici“, rekao je Bakić za Radio Slobodna Evropa.

Na Zelenovićevo obraćanje pred telom Saveta Evrope reagovala je i potpredsednica Vlade Srbije i članica Predsedništva SNS-a Zorana Mihajlović navodeći da je gradonačelnik Šapca „pogrešio ako misli da će u Savetu Evrope ili u bilo kojoj drugoj evropskoj instituciji naići na razumevanje za gradnju bez građevinske dozvole“.

XS
SM
MD
LG