Dostupni linkovi

Gradonačelnik Šapca pred SE: Dramatično uništavanje lokalnih samouprava


Nebojsa Zelenović, gradonačelnik Šapca
Nebojsa Zelenović, gradonačelnik Šapca

Gradonačelnik Šapca, Nebojša Zelenović, iz opozicione koalicije „Zajedno za Srbiju“, govorio je pred Kongresom lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope u Strazburu o, kako je rekao, dramatičnom trendu uništavanja lokalne demokratije i političkog pluralizma u Srbiji.

Samo tri od 170 lokalnih samouprava u Srbiji nije pod kontrolom vladajuće Srpske napredne stranke – grad Šabac i opštine Paraćin i Čajetina, rekao je Zelenović.

Veoma je lako dokazati da se državne institucije i vladavina prava primenjuju selektivno – policijski istražioci, poreska uprava i provladini tabloidi progone samo one koje smatraju nelojalnima centralnoj vlasti, bez obzira na zakone i građane koji su glasali za nas, kazao je Zelenović i ukazao na, kako se izrazio, drastične primere pritisaka na opozicione lokalne samouprave.

„Počeću kršenjem člana 3 Evropske povelje o lokalnoj samoupravi koji garantuje slobodne izbore i tajno glasanje. Lokalni izbori u Srbiji redovno su kombinovani sa nasiljem na biračkim mestima i otvorenim pretnjama glasačima i kandidatima“, kazao je Zelenović.

Svakog dana se krši član 7 Povelje koji garantuje slobodno obavljanje dužnosti izabranih lokalnih zvaničnika. Od 2012. vladajuća partija vrši pritisak da silom promeni izbornu volju građana i izborne rezultate. Zbog takvih mehanizama pritiska Srpske napredne stranke većina lokalnih vlasti je preuređena, to je za nas nova reč, rekao je Zelenović.

„U 35 od 170 opština i gradova metodi koje koriste da vrše pritisak na članove skupština su podmićivanje, nuđenje političkih pozicija, pretnje otpuštanjem s posla i zloupotreba institucija. Centralna vlada upotrebljava policiju i tajne službe da vrši pritisak na sudove i sprečava izabrane predstavnike da vrše svoju dužnost. Od 2012. godine uhapšena su 34 gradonačelnika i predsednika opština koji nisu bili članovi Srpske napredne stranke Do dana današnjeg nijedan od njih nije osuđen“.

Zelenović je govorio i o, kako je kazao, pritisku grupe aktivista Srpske napredne stranke, koji su u aprilu nasilno pokušali da prekinu sednicu Skupštine opštine Paraćin. Plan je bio da time isprovociraju prevremene izbore, uveren je on.

Pomenuo je i prošlogodišnju pretnju ministarke Zorane Mihajlović, koja je, kako je izvestio, rekla da je poslednje vreme da opozicioni predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović ( Srpska narodna partija, SNP) položi račune pred pravosudnim organima za sve kriminalne radnje u svojoj opštini, a govorio je i o pritisku na sudije u svom gradu:

„U Šapcu možemo da izvestimo o snažnim pristiscima na sudstvo. Sudija Biljana Mraović (sudija Osnovnog suda u Šapcu) je pod strašnim pritiskom i izložena je medijskom linču zbog svoje oslobađajuće presude za mene u procesu u kome sam bio optužen za nezakonito trošenje budžetskog novca. Ona je presudila da nema dokaza za takve optužbe, ali je neprekidno bila pod pritiskom predsednika Suda Milorada Maletića. Citiram njegove reči sudiji Mraović, obratite pažnju: „Moraš naći način da ga osudiš. Mi to dugujemo Srpskoj naprednoj stranci“, posvedočio je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Nakon Zelenovićeve prezentacije, intervenisao je Zoran Peričić, šef srpske delegacije u Veću regiona Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope. On je rekao da Srbija ima simetričan i balansiran pristup svim lokalnim samoupravama.

„Tri od njih – Šabac, Paraćin i Čajetina - ni na koji način nisu drugačije tretirane nego ostale. U Šapcu je, primera radi, država dala deset miliona evra subvencija za zapošljavanje 1700 radnika u fabrici Yazaki. Država je takođe investirala u komunalnu infrastrukturu i mala i srednja preduzeća u šabačkoj, kao i u paraćinskoj opštini. Na drugoj strani imate činjenicu da je opština Čajetina jedina opština u Srbiji koja nije implementirala vladin projekat e-uprava“, kazao je Peričić i dodao da je nastup opozicionih gradonačelnika pred Savetom Evrope kucanje na otvorena vrata.

(Branka Trivić)

XS
SM
MD
LG