Dostupni linkovi

BiH: Odluka o taksama suprotna principima o slobodnoj trgovini


Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je u srijedu da je odluka Vlade Kosova o uvođenju posebne takse od 10 posto na sve proizvode koji se uvoze iz BiH u potpunoj suprotnosti principima slobodne trgovine u regionu, kao i generalnim principima unaprjeđenja regionalnih odnosa.

"BiH će na ovu odluku vlasti u Prištini reagovati u okviru mehanizama Centralnoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA), a ja ću tražiti da se ova odluka Prištine uvrsti na dnevni red sastanka ministara inostranih poslova zapadnobalkanske šestorke, koji će se 29. i 30. novembra održati u Crnoj Gori", navodi se u pisanoj izjavi šefa diplomatije BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je za Klix.ba da odluka Kosova o povećanju takse na 10 posto na sve uvezene proizvode iz BiH predstavlja presedan i da se ne može tolerisati.

Šarović ističe da je odluka Vlade Kosova u potpunosti suprotna osnovnim principima trgovine u okviru CEFTA-e i nema utemeljenja.

"Iako nemamo sve detalje odluke Vlade u Prištini, mi smo kao Ministarstvo dobili pisanu odluku. Zaista ocjenjujemo da se radi o odluci bez presedana kada je riječ o regionalnom CEFTA sporazumu", kazao je on i dodao da taksa od 10 posto na sve proizvode iz BiH direktno udara u temlje osnovnih princpa slobodne trgovine u okviru CEFTA strana.

"Kosovo samo sebe izoluje iz te zajednice. Mi ćemo tražiti hitnu reakciju CEFTA sekretarijata i drugih nadležnih tijela koja se bave pitanjima barijera u okviru CEFTA strane", kaže ministar Šarović.

Šef diplomatije Crnadak je rekao da očekuje da će odluka kosovskih vlasti naići na sveopštu osudu u regionu, jer je reč o opstrukciji razvoja ekonomije i odnosa u regionu uopšte.

"Posebno je zabrinjavajuća činjenica da se odluka Prištine ne odnosi na cijeli region, već samo na dvije zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova, što daje dodatnu političku dimenziju ovoj odluci", rekao je on.

Crnadak je rekao da će odluka vlade Kosova proizvesti odgovarajuću reakciju Evropske unije, da bi se to pitanje što pre prevazišlo.

Vlada Kosova juče je usvojila odluku o uvođenju zaštitnih mjera za uvoz svih proizvoda koji se proizvode u Srbiji i BiH. Mjera podrazumijeva taksu od 10 posto na sve proizvode koji se uvoze na Kosovo, a porijeklom su iz Srbije i BiH.

EU je preko portparolke Maje Kocijančič zatražila sinoć hitno objašnjenje Kosova za ovu odluku te njeno povalačenje.

XS
SM
MD
LG