Dostupni linkovi

Pacoli brani takse za Srbiju i BiH kao recipročne mere


Bedžet Pacoli
Bedžet Pacoli

Zamenik premijera Kosova i šef kosovske diplomatije Bedžet Pacoli izjavio je da je odlukom Vlade Kosova o uvođenju mera na uvoz iz Srbije počela primena proporcionalnog pristupa, a ukoliko bude bilo potrebe najavio je i 'pogoršanje', a putem čega će Srbija da, kako je rekao, shvati da za svako svoje negativno ponašanje "platiti cenu".

"Već duže vreme informišem evropske institucije o skandaloznom ponašanju Srbije i njenih institucija protiv ljudskih prava i ekonomskih sloboda građana Republike Kosova. Već duže vreme na forumima, na svim sastancima, skrećem pažnju na skandalozno ponašanje srpske diplomatije, tačnije na propagandu i lažne vesti nedemokratskog režima u Srbiji. Već duže vreme ponavljam da će ovakvom skandaloznom i antievropskom ponašanju Srbiji doći kraj, i da za sve postoji kap koja prelije cašu. Upravo je danas, odlukom Vlade Republike Kosova o uvođenju mera na uvoz iz Srbije okončano strpljenje", napisao je Pacoli na Faceboooku u utorak uveče.

Potez je međutim popodne oštro kritikovala EU koja je zatražila hitno objašnjene Kosova, i povlačenje odluke koja, kako je navela portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič, predstavlja kršenje Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) i u suprotnosti je i sa odrebama Sporazuma o stablizaciji i pridruživanju EU sa Kosovom.

Ranije danas Vlada Kosova usvojila je odluku o uvođenju zaštitnih mera za uvoz svih proizvoda koji se proizvode u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Mera podrazumeva taksu od 10 posto na sve proizvode koji se uvoze na Kosovu sa poreklom iz Srbije i BiH.

Izuzetak su proizvodi međunarodnih brendova koji se proizvode u te dve zemlje, saopšteno je iz Vlade Kosova.

XS
SM
MD
LG