Dostupni linkovi

Koliko jezika govoriš?


U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

Ove sedmice, pitali smo mlade iz BiH, Srbije i Crne Gore koliko i koje strane jezike najčešće uče i govore? Naime, prema posljednjem regionalnom istraživanju, najveći broj mladih ljudi, čak više od 60 posto, u regionu govori engleski jezik. Nakon engleskog, najzastupljeniji su njemački i francuski jezik, a sve popularniji jezici među mladima su španski i italijanski. Prema istom istraživanju, najveći broj mladih ljudi u regionu govori ipak samo jedan jezik.

Učenje stranih jezika u Srbiji nije obaveza već potreba. Mladi iz Srbije smatraju kako bez poznavanja engleskog jezika nije moguće slušati, niti razumijeti muziku, gledati filmove, ili čitati popularnu literaturu, a sve je to sastavni dio svakodnevnog života. Osim toga mladi se sve više odlučuju za učenje stranih jezika, zbog želje da negdje u inostranstvu potraže posao, te nastave tamo da žive, rekli su mladi iz grada Niša našoj Dragani Cvetković.

Mladi Niša o jezicima koje govore
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00

U razogovoru sa mladima u BiH, doznali smo da je i dalje najpopularniji engleski jezik. Međutim, zbog sve većeg broja mladih koji se odlučuju za nastavak školovanja u inostranstvu, njemački jezik je među mladima u Bih sve popularniji. Sa mladim Banjalučanima ragovarao je Milorad Milojević.

Mladi Banjaluke o jezicima koje govore
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

Iako nadlezni I dio građanskog sektora isticu da mladi u Crnoj Gori ne poznaju u dovoljnoj mjeri strane jezike, sto im predstavlja problem pri zapošljavanju i odlasku u inostranstvo, samo polovina mladih sa kojima je razgovarala Lela Šćepanović dijeli ovakav stav.

Mladi Crne Gore o jezicima koje govore
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
Direktan link

U najnovijoj emisiji Glasom mladih upoznaćemo vas sa umjetnicom Nurzekijom Toromanović iz Bihaća, čućete i kakve su poslovne ideje gradskim vlastima Tuzle izneli mladi tog grada. Nastavljamo da govorimo o problemu odlaska mladih iz BiH, a razgovaramo i sa Marijom Pikić, bh glumicom mlađe generacije.

Čitavu emisiju poslušajte ovdje:

Glasom mladih 04.11.2018.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG