Dostupni linkovi

NUNS: Država da se oglasi zbog pritisaka na novinare


Protestni skup novinara u Medija centru u Beogradu
Protestni skup novinara u Medija centru u Beogradu

„Tražimo od svoje države da preuzme odgovornost za nekažnjavanje napada na novinare“, stoji u javnom pismu vlastima u Srbiji kojim se članovi Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) pridružuju medijskim radnicima širom sveta u kampanji „Kraj nekažnjivosti – za UN Konvenciju za zaštitu novinara“.

Na protestnom skupu NUNS-a, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, okupljenima se audio porukom obradio Radislav Vujasinović, otac novinarke Dade Vujasinović, koja je stradala 8. aprila 1994. godine u svom stanu u Beogradu pod još uvek nerasvetljenim okolnostima.

„Dvadeset i četiri godine je prošlo od kako nema naše Dade. Tugu je zamenio bes zbog nečinjenja i činjenja u slučaju ubistva Dade Vujasinović“, rekao je njen otac.

NUNS je saopštio da je u 2018. godini zabeležio 22 slučaja napada, pretnji i zastrašivanja novinara. Od tog broja, kako se navodi, u 4 slučaja tužilaštvo je utvrdilo da nema mesta pokretanju postupka jer nema elemenata krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti, 16 slučajeva je još u toku pred tužilaštvom dok je u jednom slučaju pokrenut sudski postupak. Jedan slučaj nije prijavljen policiji.

„Dosta je žalosno da u ovoj zemlji, 20 godina posle onoga što se dogodilo Slavku Ćuruviji i nešto malo više godina od onoga što se dogodilo Dadi Vujasinović, mi ponovo slušamo ljude koji prebrojavaju patriotska zrnca drugim kolegama i novinarima“, rekao je Igor Božić, izvršni producent televizije N1.

„Zbog te činjenice novinari naše kuće se osećaju poprilično nesigurno odlazeći na konferencije za štampu kada dobijaju etikete da su Amerikanci, američki plaćenici, CIA novinari ili novinari nekog od predstavnika opozicije“, naveo je Božić.

'Novinarstvo nije zločin'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:24 0:00

On je poručio da država uvek može da spreči takvu vrstu etiketiranja „počevši pre svega od sebe“.

Konstatujući da napadi na novinare nisu samo napadi na njihov fizički i psihički integritet, već da su napadi na novinare i napadi na slobodu izražavanja i slobodu medija, NUNS je saopštio da ne apeluje, već insistira da se „državni organi javno oglase povodom sve učestalijih pritisaka na kolege, koji su u poslednje tri godine čak 73 puta počinjeni od strane nosilaca javnih funkcija i na taj način ohrabre novinare da rade svoj posao, a obeshrabre one koji ih u tome sprečavaju.“

Medjunarodna federacija novinara (IFJ) konstatovala je da se uprkos brojnim protokolima, smernicama i predlozima, novinari i dalje suočavaju sa svakodnevnim pretnjama - a da se nekažnjavanje zločina nastavlja.

„U poslednjih šest godina širom sveta ubijeno je više od 600 novinara. Devet od deset zločina ostalo je nekažnjeno. Stotine naših kolega su zatvorene, a svakodnevno su novinari izloženi fizičkom i verbalnom nasilju, maltretiranju i pretnjama“, navodi IFJ.

Upravo sa transparentima na kojima je bila ispisana poruka „Devet od deset zločina ostalo je nekažnjeno“ predstavnici NUNS-a okončali su svoj protest.

XS
SM
MD
LG