Dostupni linkovi

Vučićeva savetnica Suzana Vasiljević podnela ostavku u Politici


Suzana Vasiljević u pismu navodi da je reč o "skandaloznoj naslovnoj strani i tekstu" (NA fotografiji naslovna strana Ilustrovane politike)
Suzana Vasiljević u pismu navodi da je reč o "skandaloznoj naslovnoj strani i tekstu" (NA fotografiji naslovna strana Ilustrovane politike)

Savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević podnela je ostavku na mesto člana nadzornog odbora Politike AD.

Ona je u pismu članovima Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) i ostalih medijskih udruženja navela da „ne želi da svojim članstvom daje podršku takvoj uređivačkoj politici, a predstavnicima tih udruženja razlog za neosnovne napade na predsednika države“.

Vasiljević je tako reagovala na naslovnu stranu i tekst Ilustrovane politike, te saopštenje NUNS-a i NDNV-a u kojem je navedeno da država preko nje kao člana nadzornog odbora "upravlja" tim listom i da je vlast naručila sporni tekst Đorđa Martića koji tragetira nekoliko nezavisnih medija.

Suzana Vasiljević u pismu navodi da je reč o "skandaloznoj naslovnoj strani i tekstu".

"Razumem zabrinutost kolega, a razume je i predsednik države. Ono što ne razumem jeste da potpisnici ovog saopštenja, namerno ili ne, državu označavaju kao direktnog naručioca ovog sramnog teksta. Ne razumem da znate ko sedi u Nadzornom odboru, a da ne znate da Đorđe Martić nije 'glavni autor' (šta god to značilo) Ilustrovane politike, da nije čak ni zaposlen u Ilustrovanoj politici (što stavljanje njegove priče na naslovnu stranu čini još skandaloznijim)“, napisala je Vasiljević.

Ona je kazala da "ne razume da ne znaju da, Nadzorni odbor nema ingerencije nad uređivačkom politikom, već je za nju zadužen i odgovoran samo glavni i odgovorni urednik".

"Ne razumem kakve veze ima 'kraj devedesetih kada je Vučić bio ministar informisanja' sa naslovnom stranom jednog magazina iz 2018. godine. Ne razumem da ne shvatate da je naručilac ovog teksta državi učinio najveću štetu“, napisala je Vasiljević.

NUNS i NDNV ukazali su u saopštenju da je autor spornog teksta Đorđe Martić, poznat javnosti kao "urednik "Politike ekspres" iz 1999. godine, u vreme ubistva vlasnika listova "Dnevni telegraf" i "Evropljanin" Slavka Ćuruvije.

"Šestog aprila 1999, pet dana pre ubistva Slavka Ćuruvije, objavljen je tekst Miroslava Markovića 'Ćuruvija dočekao bombe', koji je iste večeri pročitan i u Dnevniku RTS-a. Taj tekst je bio poternica i neka vrsta najave Ćuruvijinog smaknuća", podsećaju NUNS i NDNV.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da naslovnu stranu „Ilustrovane politike“ osuđuje „i kao predsednik i običan čovek“.

„To nije diskurs koji želimo i to se neće ponavljati, bar ne u medijima u čijem vlasništvu udeo ima država. Nisam ja policajac da bih kažnjavao, u ovoj zemlji se ne kažnjava zbog uređivačke politike“, rekao je Vučić.

Podsećamo, uz naslovnu stranicu „Psi su pušteni" koju prati fotografija psa iskeženih zuba, te naslovnim stranama nekoliko nezavisnih medija u Srbiji, u Ilustrovanoj politici je na šest strana prenet Martićev tekst u kome se pojedini mediji optužuju za neprijateljsko delovanje protiv Srbije i postavlja pitanje zašto na takvo delovanje, kako se navodi, Radio-televizija Srbije (RTS) i list "Politika" ćute.

XS
SM
MD
LG