Dostupni linkovi

Holandija: Istraga nije utvrdila kako je Praljak došao do otrova


Sveće na glavnom zagrebačkom trgu za osuđenika za ratne zločine Slobodana Praljka

Istraga holandskog tužilaštva o samoubistvu hrvatskog generala Slobodana Praljka, osuđenog za ratne zločine u BiH, u sudnici Haškog tribunala utvrdila je da nema krivičnog dela i nije uspela da ustanovi odakle Praljku otrov i kako ga je uneo u sud.

Kako je danas saopštilo, holandsko tužilaštvo sprovodilo je istragu o tome da li su, prilikom Praljkovog samoubistva, počinjena dva krivična dela - posedovanje nedozvoljenih supstanci i pomaganje samobistva.

Izricanje presude Praljku
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:06:26 0:00

Utvrđeno je da je Praljak popio cijanid, rastvoren u vodi, ali posedovanje te supstance, po holandskom zakonu, nije kažnjivo.

Istragom nije moglo biti utvrđeno kako je Praljak, u pritvoru Tribunala u Sheveningenu, došao do otrova, i, stoga, da li mu je i ko pomogao u samoubistvu. Tokom istrage, tužioci, da bi to utvrdili, razgovarali su sa svedocima, pregledali snimke iz pritvora i Tribunala, pretresali prostorije u kojima je Praljak bio i proučavali dokumente i datoteke.

"Snimci ne pokazuju da je Praljak nosio bočicu s otrovom ili da mu je predata...Na snimcima iz sudnice ne vidi se odakle je izvadio bočicu. Pre presude, Praljak je, nakratko, bio u dve sobe gde nije bilo kamera: u toaletu i u prostoriji za zadržavanje pre ulaska u sudnicu. Ništa bitno nije pronadjeno u tim sobama posle", piše u saopštenju tužilaštva u Hagu.

Holandski tužioci navode i da se, na osnovu izjava nekih svedoka, može zaključiti da je Praljak neko vreme razmatrao samoubistvo. "Na primer, svoje stvari je već spakovao i spremio da pošalje u Hrvatsku, a oprostio se s nekim ljudima...

Arhivski snimci: Stvaranje ¨Herceg-Bosne¨
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:51 0:00

Posle Praljkove smrti, nađeno je oproštajno pismo u kojem je svojoj porodici napisao da je odavno odlučio da okonča svoj život ako bude proglašen krivim, utvrdila je istraga. U izveštaju piše da se ne može isključiti da je Praljak otrov posedovao duže vreme, imajući u vidu da mu je bila potrebna mala smrtonosna doza i da se cijanid u suvom obliku može držati dugo.

"U tom kontekstu, nije čudno što unos i držanje supstance nije primećeno", zaključilo je holandsko tužilaštvo. Slične zaključke imala je i interna istraga koju je, krajem prošle godine, u Tribunalu sproveo gambijski sudija Hasan Dželou (Hassan Jallow).

Praljak je samoubistvo u sudnici Haškog tribunala počinio 29. novembra prošle godine, popivši otrov odmah nakon što mu je apelaciono veće suda potvrdilo prvostepenu kaznu od 20 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima u BiH, 1993-94. Tokom rata u BiH, Praljak je bio komandant Hrvatskog veća odbrane, oružane formacije samoproglašene Hrvatske Republike Herceg-Bosna.

XS
SM
MD
LG