Dostupni linkovi

Holandija: Istraga nije utvrdila kako je Praljak došao do otrova


Sveće na glavnom zagrebačkom trgu za osuđenika za ratne zločine Slobodana Praljka
Sveće na glavnom zagrebačkom trgu za osuđenika za ratne zločine Slobodana Praljka

Istraga holandskog tužilaštva o samoubistvu hrvatskog generala Slobodana Praljka, osuđenog za ratne zločine u BiH, u sudnici Haškog tribunala utvrdila je da nema krivičnog dela i nije uspela da ustanovi odakle Praljku otrov i kako ga je uneo u sud.

Kako je danas saopštilo, holandsko tužilaštvo sprovodilo je istragu o tome da li su, prilikom Praljkovog samoubistva, počinjena dva krivična dela - posedovanje nedozvoljenih supstanci i pomaganje samobistva.

Izricanje presude Praljku
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:06:26 0:00

Utvrđeno je da je Praljak popio cijanid, rastvoren u vodi, ali posedovanje te supstance, po holandskom zakonu, nije kažnjivo.

Istragom nije moglo biti utvrđeno kako je Praljak, u pritvoru Tribunala u Sheveningenu, došao do otrova, i, stoga, da li mu je i ko pomogao u samoubistvu. Tokom istrage, tužioci, da bi to utvrdili, razgovarali su sa svedocima, pregledali snimke iz pritvora i Tribunala, pretresali prostorije u kojima je Praljak bio i proučavali dokumente i datoteke.

"Snimci ne pokazuju da je Praljak nosio bočicu s otrovom ili da mu je predata...Na snimcima iz sudnice ne vidi se odakle je izvadio bočicu. Pre presude, Praljak je, nakratko, bio u dve sobe gde nije bilo kamera: u toaletu i u prostoriji za zadržavanje pre ulaska u sudnicu. Ništa bitno nije pronadjeno u tim sobama posle", piše u saopštenju tužilaštva u Hagu.

Holandski tužioci navode i da se, na osnovu izjava nekih svedoka, može zaključiti da je Praljak neko vreme razmatrao samoubistvo. "Na primer, svoje stvari je već spakovao i spremio da pošalje u Hrvatsku, a oprostio se s nekim ljudima...

Arhivski snimci: Stvaranje ¨Herceg-Bosne¨
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:51 0:00

Posle Praljkove smrti, nađeno je oproštajno pismo u kojem je svojoj porodici napisao da je odavno odlučio da okonča svoj život ako bude proglašen krivim, utvrdila je istraga. U izveštaju piše da se ne može isključiti da je Praljak otrov posedovao duže vreme, imajući u vidu da mu je bila potrebna mala smrtonosna doza i da se cijanid u suvom obliku može držati dugo.

"U tom kontekstu, nije čudno što unos i držanje supstance nije primećeno", zaključilo je holandsko tužilaštvo. Slične zaključke imala je i interna istraga koju je, krajem prošle godine, u Tribunalu sproveo gambijski sudija Hasan Dželou (Hassan Jallow).

Praljak je samoubistvo u sudnici Haškog tribunala počinio 29. novembra prošle godine, popivši otrov odmah nakon što mu je apelaciono veće suda potvrdilo prvostepenu kaznu od 20 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima u BiH, 1993-94. Tokom rata u BiH, Praljak je bio komandant Hrvatskog veća odbrane, oružane formacije samoproglašene Hrvatske Republike Herceg-Bosna.

XS
SM
MD
LG