Dostupni linkovi

Sud u Skoplju blokirao imovinu VMRO DPMNE


Ilustrativna fotografija

Krivični sud u Skoplju potvrdio je da je privremeno blokirao imovinu VMRO DPMNE, među kojima i zgradu u kojoj je sedište najveće makedonske opozicione partije.

VMRO DPMNE je sudskom odlukom onemogućena da iznajmi ili proda takozvanu "Belu palatu" u Skoplju, čija je procenjena vrednost, prema medijima, 14 miliona evra, kao i još 68 objekata kupljenih između 2013. i 2015. i procenjeni na 3,5 miliona evra.

Privremena mera obezbeđivanja imovine VMRO DPMNE je doneta na zahtev Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore, da bi se sprečila prodaja ili iznajmljivanje imovine dok ne bude okončan slučaj "Talir" - nelegalno finansiranje partije.

Generalni sekretar VMRO-DPMNE Igor Janušev osudio je odluku suda i rekao da se radi o "političkom progonu".

Janušev je najavio da će se stranka žaliti na odluku.

U slučaju "Talir", koji je u maju 2017. otvorilo Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore, za nelegalno finansiranje i pranje para u periodu od 2009. do 2015. osumnjičeno je 14 tadašnjih funkcionera stranke na čelu sa predsednikom Nikolom Gruevskim, koji je tada bio i premijer Makedonije.

Po Specijalnom tužilaštvu, sudskom merom se "zabranjuje otuđivanje i davanje pod zakup ukupno 69 nekretnina, među kojima je i sedište stranke, s obzirom na to da postoji mogućnost da ta imovina bude otuđena do završavanja postupka".

XS
SM
MD
LG