Dostupni linkovi

Prag: Vojna parada u čast nastanka Čehoslovačke


Andrej Kiška, slovački predsednik (L) i Miloš Zeman, predsednik Češke na ceremoniji obeležavanja stogodišnjice mastanka nezavisne Čehoslovačke

Pred češkim i slovačkim državnim vrhom i kroz špalir hiljada Pražana, prestonicom Češke Pragom, prodefilovala je najveća vojna parada u novijoj istoriji Češke. Povod je obeležavanje stogodišnjice nastanka Čehoslovačke, zajedničke države Čeha i Slovaka, zemlje koje četvrtinu veka ne postoji.

Evropskim bulevarom pred češkim predsednikom Milošem Zemanom i slovačkim i češkim premijerom Peterom Pelegrinijem i Andrejem Babišem (koji je slovačke nacionalnosti), prošlo je oko 3.500 pripadnika Češke armije i policije, carine, vatrogasaca i ostalih pripadnika integrisanog spasilačkog sistema Češke.

U drugom delu parade, najveće od 1985. godine, češka armija je predstavila razne vrste borbenih vozila, tenkove, haubice, oklopna borbena vozila Pandur i Dingo, specijalne vojne verzije kamiona TATRA, ukupno 236 vozila i teškog oružja i vojne tehnike i integrisanog spasilačkog sistema.

Prošlo je oko 3.500 pripadnika Češke armije i policije, carine, vatrogasaca i ostalih pripadnika integrisanog spasilačkog sistema Češke.
Prošlo je oko 3.500 pripadnika Češke armije i policije, carine, vatrogasaca i ostalih pripadnika integrisanog spasilačkog sistema Češke.

Pred oko 1.500 zvanica, medju kojima je glavni gost parade američki ministar odbrane Džejms Matis, defilovali su i saveznički vojnici iz Slovačke, Francuske, Velike Britanije, Italije i SAD.

Češka 100. godišnjicu zajedničke države sa Slovacima obeležava nizom manifestacija ovog vikenda, uz učešće državnog vrha obe zemlje, koji će se na čelu sa oba predsednika i premijera sresti ponovo 30. oktobra u mestu Martin u Slovačkoj, gde ta zemlja zvanično obeležava nastanak Čehoslovačke na dan kada je 1918. godine usvojena deklaracija da Slovaci žele u novu zajedničku državu sa Česima.

Može vas interesovati - Godišnjica Plišane revolucije: Iznevereni ideali

Češka i Slovačka razdružile su se 1. januara 1993, tome je prethodila Plišana revolucija 1989. i ukidanje socijalističke republike Čehoslovačke 1990.

XS
SM
MD
LG