Dostupni linkovi

Ubistvo policajca je 'teroristički akt', u ponedjeljak Dan žalosti


Mjesto ubistva sarajevskih policajaca

Predsjedavajući Općinskog vijeća sarajevske općine Novi Grad Rusmir Baljić je na vanrednoj sjednici Vijeća izjavio da su vijećnici ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića okarakterisali kao teroristički akt.

On je kazao da su slični događaji u BiH i u regionu nazvali terorističkim aktom, čime su se sada rukovodili i vijećnici Općinskog vijeća Novi Grad.

"Smatramo da je ovo nešto što čini jako zabrinutim sve građane Kantona Sarajevo. Konačnu riječ o tome će dati tužilaštvo a dok se ne oglasi mi to zovemo terorističkim aktom. Ovo je svirepo ubistvo policajaca dok su vršili svoju dužnost štiteći nas i našu imovinu. Nadam se da će se uskoro otkriti počinitelji ovih djela i da će biti kažnjeni", kazao je Baljić.

On je ustvrdio da sarajevski policajci rade u lošim uslovima, te da nisu prepoznati kao heroji ili uzori ostalim građanima. To se, kako je kazao, mora promijeniti.

Komesar policije Kantona Sarajevo Mevludin Halilović je rekao da je trenutna sigurnosna situacija u Kantonu narušena.

"Do jučerašnjeg dana nismo imali adekvatnu saradnju sa ostalim policijskim agencijama. Jučer smo naišli na saradnju sa MUP-om RS (Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske), a isto tako i sa FUP-om (Federalna uprava policije), SIPA-om (Državna agencija za istrage i zaštitu) i Graničnom policijom. Ovaj problem ukoliko ne bude saradnje neće biti riješen. On ne može biti riješen parcijalno na ovakav način", kazao je Halilović.

Inače, Vlada Kantona Sarajevo je na vanrednoj sjednici donijela Odluku o proglašenju Dana žalosti u ponedjeljak, 29. oktobra, na području Kantona.

XS
SM
MD
LG