Dostupni linkovi

Pretreseno vozilo saudijskog konzulata u slučaju Kašogi


Turska policija traži svaki trag u vezi sa ubistvom Kašogija
Turska policija traži svaki trag u vezi sa ubistvom Kašogija

Turski istražitelji su pronašli dva kofera i druge predmete u automobilu saudijskog kozulata u Istanbulu, kao dio istrage o nestanku i ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija, izvjestio je CNN Turk u nedjelju.

Još nije jasno da li bilo šta od pronađenih predmeta pripada Kašogiju, kolumnisti The Washington Posta, koji je 2. oktobra ušao u konzulat po papire za razvod i nikada živ nije izašao iz njega.

Svjedok je rekao Reutersu da je saudijski tim bio u pratnji turskih istražitelja kada su izveli pretragu automobila parkiranog gdje je vozilo pronađeno u okrugu Sultangazi u Istanbulu u ponedjeljak.

Nakon 19 dana saudijske vlasti su u ranim jutranjim satima u subotu priznale da je Kašogi mrtav i da je navodno stradao nakon konflikta sa pripadnicima njihove specijalne jedinice prilikom ispitivanja.

Tačne okolonosti se istražuju, a uhapšeno je 18 osumjičenih, među njima i dva visoko pozicionirana pripadnika tajne službe bliski princu Mohamadu bin Salmanu (MBS) koji je na čelu komisije koja ispituje njegovo ubistvo.

Turski predsjednnik Recep Tayyip Erdogan ranije danas je u obraćanju turskom parlamentu, koje su uživo prenosili svjetski mediji odbacio saudijske tvrdnje da je Kašogi ubijen slučajno i ustvrdio da je ubistvo bilo brižljivo unaprijed planirano.

Poručio je i da se neće zadovoljiti tvrdnajma Saudijaca i zatražio da se otkrije ko je naredio ubistvo, te da se ubicama sudi u Istanbulu.

Erdogan je nakon toga telefonom razgovarao sa porodicom Džamala Kašogija i izrazio im duboko saučešće.

I saudijski kralj Salman, kao i princ prijestolonasljednik MBS razgovarali su danas sa porodicom ubijenog novinara i, kako je saopšteno iz kraljevske palate "uputili im izraze iskrenog saučešća".

XS
SM
MD
LG