Dostupni linkovi

Trump: Kongres će biti uključen u odgovor na slučaj Kašogi


Američki predsjendik Donald Trump izjavio je u petak da će Kongres biti uključen u određivanje američkog odgovora na nestanak saudijskog naovinara Džamala Kašogija.

"Ja ću veoma uključiti Kogres u determinisanje šta da radimo," rekao je Trump novinarima u Skotsdejlu u Arizoni.

"Veoma ću saslušati što će Kongres reći. Oni imaju veoma snažne osjećaje u vezi sa ovim. Tako da ću ovo raditi sa Kongresom".

Kongres kontrolišu Trumpovi republikanci, ali su za razliku od američkog predsjednika iskazali veoma oštre stavove prema Saudiskoj Arabiji i njihovom de facto vladaru princu prijestolonasljedniku Mohamadu Bib Salmanu, zbog sve je izvjesnije, ubistva Kašogija, koji je bio njegov oštar kritičar.

Džamal Kašogi ušao je 2. okobra u saudijski kozulat u Istanbulu i nikada nie izašao iz njega, a turske vlasti vjeruju da su ga ubili saudijski specijalci, a potom njegovo tijelo uklonili iz tog diplomatskog predstavništva.

Američki predsjednik Donald Trump ranije danas rekao kako pretpostavlja da je Kašogi mrtav i da to temelji na saznanjima koja je dobio od američkog državnog sekretara Mikea Pomepea koji je proteklih dana boravio, najprije u Saudijskoj Arabiji, a potom i Turskoj.

U međuvremenu u Turskoj se nastavlja istraga i potraga za tijelom Kašogija. Pretražuje se šuma Belgrad pored Istanbula, kao i okolina gradića Jalova na 90 kilomeatra od Mramornog mora.

Tursko tužilaštvo je u petak saslušalo turske službenike Konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu u sklopu istrage nestanka Kašogija.

XS
SM
MD
LG