Dostupni linkovi

Kocijančič: O BiH smo se očitovali 8. oktobra, očekujemo formiranje vlasti


 Maja Kocijančič, glasnogovornica visoke povjerenice EU za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini
Maja Kocijančič, glasnogovornica visoke povjerenice EU za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini

Maja Kocijančič, glasnogovornica Federice Mogherini, izjavila je za Klix.ba da je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost ima svoje mišljenje o izborima izrazila u izjavi od 8.oktobra.

U zajedničkoj izjavi Mogherini i komesar za proširenje EU Johannes Hahn su ocijenili da su bh. građani iskoristili svoje demokratsko pravo i na miran način glasali za vlasti koje čeka rad na brojnim izazovima da bi zemlja napredovala na putu ka EU.

U zajedničkoj izjavi su, također, izrazili očekivanje da će svi politički lideri pristupiti procesu formiranja vlasti ističući da je važno ubrzo konstruirati Dom naroda Parlamenta FBiH u skladu sa odlukama Ustavnog suda BiH.

“Sada očekujemo od svih političkih lidera da se angažuju na formiranju vlada na svim nivoima, da konstruktivno rade zajedno, u interesu građana svoje zemlje. Kako su u ponedjeljak izjavili ministri vanjskih poslova EU, nadamo se da ćemo vidjeti potpunu i djelotvornu implementaciju Reformske agende. Isto tako, i kako je Vijeće EU istaknulo u junu, pitanje izborne reforme također treba riješiti u skladu sa evropskim standardima. Ne treba poduzimati zakonodavne ili političke korake koji bi doveli do još više izazova kod riješavanja presude ‘Sejdić-Finci’ ili drugih srodnih presuda”, pocrtala je Kocijančič na upit da prokomenatrše aktuelna sporenja između Hrvatske i BiH oko izbora Željka Komošića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, čemu se protivi hravatski premijer Andrej Plenković i o čemu je govorio na summitu lidera EU u Briselu.

Kocijančič je, također, naglasila da je na Vijeću za vanjske poslove kao i na Evropskom vijeću zaključeno da će Bosna i Hercegovina u novembru biti na dnevnom redu sjednice šefova diplomatija EU.

XS
SM
MD
LG