Dostupni linkovi

Zaev i Cipras: Ostajemo pri primeni Dogovora iz Prespe


Premijeri Makedonije i Grčke, Zoran Zaev i Aleksis Cipras, potvrdili su da ostaju pri primeni Dogovora iz Prespe o rešavanju spora oko imena Makedonije, izjavio je danas portparol grčke vlade Dimitris Canakopulos.

Kako su preneli makedonski mediji, premijeri su razgovarali telefonom dan posle ostavke grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa Kocijasa koji je vodio pregovore o rešavanju spora oko imena.

"Saglasili su se i ponovili da obojica rade za Balkan 21. veka i za primenu i stupanje na snagu Dogovora iz Prespe", rekao je Canakopulos.

Šef makedonske diplomatije Nikola Dimitrov poručio je Kocijasu da će "nastaviti rad na zaokruživanju istorijskog rešenja (Dogovora iz Prespe), zajedno sa ostalim progresivnim i demokratskim snagama u Skoplju i Atini".

"Predvođeni premijerima Ciprasom i Zaevom… uspeli smo da napravimo nešto što se prethodnih 27 godina smatralo nemogućim – približili smo naše dve zemlje i napravili istorijski Dogovor iz Prespe, gradeći most prijateljstva i dokazujući da naš region može da rešava sporove i stvara budućnost", poručio je Dimitrov Kocijasu.

XS
SM
MD
LG