Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Inicijativa 'Mame su zakon' ogorčena na ponašanje poslanika


Sa protesta u Beogradu, 25. septembar

Predstavnici Inicijative "Mame su zakon" saopštili su da su ogorčeni ponašanjem poslanika u Skupštini Srbije koji nisu podržali predlog da se u dnevni red uvrste izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

Kako su naveli u saopštenju, sa nestrpljenjem su u utorak pratili tok zasedanja, koje se završilo tako da je 13 od 142 prisutna poslanika glasalo "za", dok 129 poslanika nije imalo nikakvo mišljenje i odabralo je opciju "nije glasao/la".

"Gledale smo vas koji ste od poreza uzetih od naših bednih primanja plaćeni da radite svoj posao kako ne možete da postignete kvorum, kako u sred skuštinskog zasedanja žvaćete sendvič, kako naskačete tokom zasedanja jedni na druge, vređate, šetate, kukate, kako se u svemu tome ludo zabavljate", naveli su iz Inicijative "Mame su zakon".

Iz Inicijative su podsetili da narodni poslanik može da bira između za, protiv, uzdržan i nije glasao i zaključili da 129 narodnih poslanika nema nikakvo mišljenje o tome što je na hiljade majki i njihovih porodica ugroženo time što skupštinska većina glasanjem za sramni zakon dovela do toga da se danas majke i njihove porodice bore za "golu egzistenciju".

Inicijativa "Mame su zakon" predložila je da se za obračun naknada smanji sa 18 na 12 meseci, da svaka majka ima pravo na nadoknadu najmanje u visini republičkog minimalca, da se ne diskriminišu dodatno poljoprivredne osiguranice, kao i da se preduzetnicama plate porezi i doprinosi tokom porodiljskog i odsustva radi nege deteta.

Tražili su i da nadoknade po osnovu invaliditeta i nadoknade tokom odsustva sa posla ne isključuju jedna drugu, kao i da porodice koje imaju treće, četvrto i svako sledeće dete mlađe od deset godina, imaju pravo na nadoknadu.

Protest trudnica i porodilja u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

XS
SM
MD
LG