Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Teslino nasleđe u rukama politike


Muzej Nikole Tesle u Beogradu

Umesto vrsnog poznavaoca dela Nikole Tesle na čelo Muzeja koji nosi ime ovog naučnika postavljena je dosadašnja sekretarka za kulturu Beograda Ivona Jevtić, bez iskustva na tom polju, ali sa brojnim kontroverzama koje su pratile njen dosadašnji rad.

Među pitanjima o budućem funkcionisanju Muzeja Nikole Tesle može biti i da li će se menjati dosadašnji stav ove institucije da je premeštanje urne ovog naučnika iz muzeja na plato kod Hrama Svetog Save neprihvatljivo.

Urna Nikole Tesle
Urna Nikole Tesle

"Ceo ovaj trend takvih imenovanja vodi ka nečemu što je više nego porazno: vodi ka tome da mi više nemamo nikakvog poverenja u struku, u stručnost ljudi koji treba nešto da rade. Nemamo poverenja u obrazovanje, ta struka je apsolutno degradirana. Ja to uvek povezujem sa društvenim statusom obrazovanja. Mislim da je to ključna stvar. Ukoliko bismo mi vrednovali obrazovanje, znanje i struku, ovakve stvari ne bismo više dopuštali", kaže Biljana Stojković, profesorka Biološkog fakulteta u Beogradu, nakon što je Branimira Jovanovića, koji je diplomirao na Mašinskom fakultetu i gotovo ceo istraživački i naučni rad posvetio razumevanju dela naučnika koji je zadužio svet, Skupština grada razrešila dužnosti direktora Muzeja Nikola Tesla.

Jovanović nije odgovarao na naše pozive povodom razrešenja, a Ivona Jevtić, koja je postavljena umesto njega na mesto vršioca dužnosti direktora muzeja, izjavila je da je to novi izazov za nju.

"Muzej Nikole Tesle je jedna od 30 ustanova koje sam vodila i već imam dosta planova i projekata", rekla je Jevtić za beogradske medije.

U polje gradske kulture Ivona Jevtić je došla 2014. sa mesta rukovodioca Odeljenja za trgovinu i usluge Javnog preduzeća Pošte Srbije. Najpre je, uprkos kritikama javnosti, zamenila Miu David na mestu direktorke Kulturnog centra Beograda. Za vreme njenog mandata članovi umetničkog kolektiva "Kamerades" povukli su svoju izložbu nakon što je deo postavke po nalogu Ivone Jevtić skinut iz izloga galerije. Reč je o četiri fotografije oštećenih plakata iz predizbornih kampanja različitih stranaka.

Na poziciju sekretarke za kulturu Grada Beograda stupila je 2017. godine. Iako danas kaže da sa tog mesta odlazi "u zenitu svojih dostignuća", aprila ove godine brojna kulturna udruženja - među kojima su Srpski PEN centar, Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) i Srpsko književno društvo - tražili su njenu ostavku zbog sporne dodele sredstava na godišnjem gradskom konkursu za kulturu.

Detalj sa izložbe umetničkog kolektiva "Kamerades"
Detalj sa izložbe umetničkog kolektiva "Kamerades"

Tom prilikom je sredstva iz gradskog budžeta dobila organizacija modne kreatorke Suzane Perić koja se bavi proizvodnjom odeće, kao i čitav niz udruženja koja nemaju veze sa kulturom. Zbog toga su radnici u kulturi organizovali potpisivanje peticije za smenu Ivone Jevtić i preispitivanje rezultata konkursa.

"Iako je tu peticiju potpisalo više od 1.300 građana, mahom radnika u kulturi, nikada nije došlo ni do kakvog odgovora od strane Ivone Jevtić, ne samo o toj peticiji nego o celokupnoj kritici koju je imala gotovo kompletna stučna javnost zbog načina na koji je sproveden konkurs", kaže Luka Knežević Strika, predsednik Upravnog odbora Nezavisne kulturne scene Srbije.

Iako nije zvanično snosila sankcije zbog načina na koji je vodila gradski Sekretarijat za kulturu, Luka Knežević Strika smatra da je odlukom Skupštine grada Ivona Jevtić suštinski derogirana.

"Zato što se pozicija gradskog sekretara u kulturi može posmatrati kao druga najjača pozicija u kulturi u državi nakon pozicije ministra kulture. Činjenica da je sa pozicije punog statusa sekretarke za kulturu, na kojoj je odslužila samo jednu godinu, prebačena na poziciju v.d. statusa u Muzeju Nikole Tesle govori o tome da je to pozicija koja ima manju odgovornost. Međutim, ta odgovornost je i dalje veoma velika i mislim da svi zajedno možemo da strahujemo kakve će posledice imati njeni gafovi koji verovatno slede i na toj poziciji", kaže naš sagovornik.

Luka Knežević Struka smatra da je odlukom Skupštine grada Ivona Jevtić suštinski derogirana
Luka Knežević Struka smatra da je odlukom Skupštine grada Ivona Jevtić suštinski derogirana

Deo javnosti strahuje da bi novopostavljena vršiteljka dužnosti direktora Teslinog muzeja, kao kadar Srpske napredne stranke, mogla na novoj funkciji uraditi ono čemu se prethodno rukovodstvo odupiralo - preseliti urnu sa posmrtnim ostacima Nikole Tesle iz istoimenog muzeja na plato ispred Hrama Svetog Save u Beogradu. To je inicijativa koju je pre četiri godine zajednički pokrenuli patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) i tadašnja ministarka energetike iz redova naprednjaka Zorana Mihajlović.

"Promena na mestu direktora muzeja za nas ne menja našu borbu. Mi ćemo stalno biti neko ko će obraćati pažnju na sve što se dešava i biti spreman da reaguje ako SPC i gradske vlasti, koje su i započele celu ovu priču, budu želeli da izguraju to svoje do kraja", kaže Marko Marjanović iz grupe "Odbranimo Teslu", koja je nastala kao odgovor na ideju SPC i vlasti o premeštanju Tesline urne.

Da se od te ideje nije odustalo ubeđena je Biljana Stojković, koja napominje da je tendencija SPC da Teslino ime i delo stavi pod svoje okrilje.

"Ja sam ubeđena da nisu od toga odustali i da će vlast to da dozvoli onog trenutka kad to bude oportuno zbog nekih drugih dešavanja u društvu. Plašim se da će se to desiti postavkom osobe koja apsolutno nije relevantna ni kompetentna za poziciju na kojoj se našla i koja nema integritet da brani nauku i kulturu. Naravno, desiće se ukoliko mi to budemo dozvolili", konstatuje Biljana Stojković.

Muzej Nikole Tesle osnovan je 1952. godine, spomenikom kulture proglašen je 1987. i nezaobilazna je turistička destinacija u Beogradu. Tokom 2017. godine ovu kulturno-naučnu instituciju posetilo je 130.000 ljudi.

  • 16x9 Image

    Dušan Komarčević

    Rođen 1986. u Beogradu, gde je diplomirao na Filološkom fakultetu na Katedri za skandinavske jezike i književnosti. Dopisnik beogradskog biroa RSE od 2012. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG