Dostupni linkovi

Protest u Beogradu, zamrznuta odluka o izmeštanju Tesline urne


Nekoliko stotina Beograđana okupilo se u subotu ispred Muzeja Nikola Tesla kako bi rekli "NE" odluci vlasti o premeštanju urne Nikole Tesle u Hram sv. Save.

"Ne damo Teslu", "Ostavite Teslu na miru", samo su neke od poruka koje su poslane sa protesta protiv odluke privremenih gradskih vlasti.

Predsednik Privremenog organa Siniša Mali izjavio je u subotu da je gradska vlada "zamrzla odluku" o izmeštanju urne sa posmrtnim ostacima Nikole Tesle iz tog muzeja, na plato kod hrama Svetog Save.

"Zamrzli smo odluku o izmeštanju urne, dok se ne formira nova vlada", kazao je Siniša Mali novinarima na početku demontaže koloseka Glavne železničke stanice Beograd.

Mali je 28. februara sa patrijarhom Irinejem i ministarkom energetike Zoranom Mihajlović potpisao sporazum o prenosu urne s pepelom Nikole Tesle u Hram svetog Save na Vračaru.

Takvoj odluci usprotivio se Muzej Nikole Tesle, čiji je Upravni odbor podsetio da posmrtni ostaci koji su proglašeni za kulturno dobro ne mogu biti sahranjeni na groblju ili biti izloženi na drugom mestu izvan ustanove zaštite.
XS
SM
MD
LG