Dostupni linkovi

Uzbunjivač predao dokumente o zloupotrebama u Hitnoj pomoći


Doktor Borko Josifovski (u sredini), sa svojim timom na sastanku sa predstavnicima Ministarstva zdravlja
Doktor Borko Josifovski (u sredini), sa svojim timom na sastanku sa predstavnicima Ministarstva zdravlja

Uzbunjivač, lekar Borko Josifovski, predao je predstavnicima Ministarstva zdravlja dokumentaciju o, kako navodi, zloupotrebama u beogradskoj Hitnoj pomoći, pre svega navodne dokaze za svoje tvrdnje iz 2006. godine o sprezi lekara beogradske Hitne pomoći koji, kako je tada izrazio sumnju, nisu reanimirali bolesnike na samrti i pogrebnika koji su do tih bolesnika stizali pre lekarskih ekipa.

Josifovski koji je u vreme kada je izneo tvrdnje bio na funkciji direktora Hitne pomoći, nakon toga je bio smenjen, a dve godine kasnije i otpušten.

Viši sud u Beogradu je početkom meseca utvrdio da je pet državnih organa preduzelo “štetne radnje” prema Josifovskom i stavilo ga u “nepovoljniji položaj” zbog izvršenog uzbunjivanja, ali ono na šta je 2006. godine ukazivao, do danas nije istraženo.

Sa sastanka sa predstavnicima Ministarstva zdravlja, doktor Josifovski izašao je sa uveravanjima da će dokumentima koja je doneo biti posvećena pažnja.

„Ja sam želeo da ovaj sastanak bude konstruktivan i da se ubuduće donesu neke mere, pre svega sistemske mere, jer je korupcija sistemski problem i tako se mora i rešavati. Naš zakon ima koruptivne odrednice i one dovode do tih situacija kada lekari krenu stranputicom, odnosno neke koruptivne, pa čak i kriminalne radnje“, rekao je Josifovski.

Kako je naveo, na sastanku sa predstavnicima ministarstva je insistirao da se na čistac izvedu sve velike afere koje su u prethodnim godinama potresale zdravstvo, a to bi, uveren je, „donelo prosperitet i zdravstu i celokupnom društvu“.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, Vladimir Đukić, kome je Josifovski uručio dokumentaciju, rekao je da će sarađivati sa njim i da ne nose, kako se izrazio, nikakvu hipoteku prethodnog vremena koja bi ih sprečila da se tome posvete.

„Mi ne možemo doktoru Josifovskom da vratimo ovih 12 godina života, ali možemo da pomognemo da zajedno sa njim vratimo veru u zdravstveni sistem, poljuljano poverenje između pacijenata i zfravstvenih radnika, da vratimo dignitet i dostojanstvo zdravstvenim radnicima. Upravo zbog njih i naših pacijenata, mi ćemo delovati zajednički“, rekao je Đukić.

Josifovski: Korupcija je sistemski problem
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

Đukić je, ispred ministarstva, najavio i mere kojim bi se onemogućile kriminalne radnje na kakve je nekada Josifovski ukazivao.

„Da imamo objektivizaciju pozicije vozila Hitne pomoći, da imamo redosled hitnosti, snimanje svih razgovora će biti takvo da će ono što se događalo u prethodnom periodu biti nemoguče ili će biti sankcionisano na pravi način“, rekao je Đukić.

Doktor Borko Josifovski, mada zadovoljan sastankom, ipak je međutim ostao pri ranijoj odluci da odbije ponudu ministra zdravlja Zlatibora Lončara da bude postavljen za šefa antikorupcijskog tela unutar Ministarstva zdravlja, rekavši da njegovo mesto nije u tom timu, te da je to posao nekih drugih državnih organa.

XS
SM
MD
LG