Dostupni linkovi

Beograd: Presuda o vezama Hitne pomoći i pogrebnih preduzeća


Ilustracija

Viši sud u Beogradu doneo je presudu u korist uzbunjivača doktora Borka Josifovskog, bivšeg direktora beogradske Hitne pomoći koji je još 2005. godine ukazivao na kriminalne radnje lekara Hitne pomoći i privatnih pogrebnih preduzeća, da bi nakon toga bio smenjen, a dve godine kasnije i otpušten. Tekst presude objavljen je na internet sajtu Višeg suda u Beogradu.

Viši sud je utvrdio da je pet državnih organa preduzelo “štetne radnje” prema Josifovskom i stavilo ga u “nepovoljniji položaj” zbog izvršenog uzbunjivanja.

U pitanju su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Agencija za borbu protiv korupcije, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu i Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Josifovski se najpre obratio nadležnim organima a onda i javno progovorio o korupciji u Hitnoj pomoći a najmonstruoznija je bila tvrdnja da pojedini lekari Hitne pomoći namerno nisu stizali na vreme i nisu obavljali reanimaciju pacijenata da bi tako privatnim pogrebnim preduzećima obezbedili zaradu.

Trinaest godine kasnije je doneta prvostepena odluka u korist Josifovskog po Zakonu o uzbunjivanju, na koju postoji pravo žalbe. Izrečena mera prema državnim organima je da oni pravosnažnu presudu o svom trošku moraju objave u dnevnom listu „Politika” . Svojom tužbom, Josifovski nije zahtevao odštetu niti neku drugu satisfakciju.

U međuvremenu, Josifovski je ostao bez posla, 2010. godine je osuđen za klevetu da bi mu kazna bila nekoliko meseci kasnije ukinuta zbog zastarelosti.

Josifovski je na vest o presudi Višeg suda izjavio medijima da je to epohalna odluka, veliki trenutak za pravosuđe.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija za RSE kaže da bi državni organi koji s epominju u presudi, trebalo da preduzmu mere kako bi se utvrdilo kako je došlo do toga da ne postupe po prijavama uzbunjivača.

XS
SM
MD
LG