Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Preminula Milena Dravić


Glumila je u više od sto filmskih ostvarenja: Milena Dravić

Milena Dravić, jedna od najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih glumica, preminula je u noći između subote i nedelje u Beogradu, potvrđeno je medijima u Udruženju dramskih umetnika Srbije.

Glumila je u više od sto filmskih ostvarenja, a najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima "Prekobrojna", "Kozara", "Ljubavni život Budimira Trajkovića", "Rad na određeno vreme", "Moj tata na određeno vreme", "Sekula se opet ženi", "Nije lako sa muškarcima" i "Zona Zamfirova".

Poznata je još i kao učiteljica iz kultne serije "Priče iz Nepričave", Vera iz "Policajca sa Petlovog brda", zatim kao Vukosava Petrović i Spomenka iz TV-komedija "Pozorište u kući".

Sa svojim suprugom i kolegom Draganom Nikolićem je od 1972. do 1974. vodila popularni šou program "Obraz uz obraz".

Milena Dravić: Bilo bi mi teško da se ne vratim pozorištu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:01 0:00

Bila je dobitnica Nagrade za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu, specijalne nagrade "Zlatna ruža" na Filmskom festivalu u Veneciji, najprestižnijih srpskih nagrada Dobričin prsten i "Žanka Stokić" za celokupan doprinos jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji.

Takođe, osvajala je nagrade "Joakim Vujić", nagrade "Pavle Vuisić" na Filmskim susretima u Nišu, četiri "Zlatna ćurana"na Danima komedije u Jagodini i čak rekordnih deset "Zlatnih arena" na Filmskom festivalu u Puli. Zbog toga je često smatraju najvećom zvezdom u istoriji srpske i jugoslovenske kinematografije.

Rođena je 5. oktobra 1940. u Beogradu, na Dorćolu.

Milena Dravić biće sahranjena u Aleji zaslužnih gradjana u Beogradu, pored decenijskog pаrtnerа u profesionаlnom i privаtnom životu Drаgаnа Nikolićа, saopšteno je iz Skupštine Beograda.

XS
SM
MD
LG