Dostupni linkovi

Ruska kompanija sprečila dostavljanje rusko-srpskog ugovora Radiju Slobodna Evropa


„Obratili smo se (ruskoj kompaniji) RŽD i nismo dobili od njih saglasnost da (Radiju Slobodna Evropa) dostavimo te primerke ugovora: Miroljub Jevtić
„Obratili smo se (ruskoj kompaniji) RŽD i nismo dobili od njih saglasnost da (Radiju Slobodna Evropa) dostavimo te primerke ugovora: Miroljub Jevtić

Ruska kompanija “RŽD International” nije dala saglasnost da se Radiju Slobodna Evropa (RSE) dostave ugovori o modernizaciji železnice u Srbiji koji su potpisani između te kompanije i srpskog državnog preduzeća “Infrastruktura železnice Srbije”.

Odbijen zahtev RSE za uvid u rusko-srpski ugovor
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

„Obratili smo se (ruskoj kompaniji) RŽD i nismo dobili od njih saglasnost da (Radiju Slobodna Evropa) dostavimo te primerke ugovora. Pozvali su se na primenu ruskog prava kada je u pitanju međudržavni sporazum između Republike Srbije i Ruske Federacije“, rekao je generalni direktor „Infrastruktura železnice Srbije“ Miroljub Jevtić, odgovarajući na pitanje RSE zašto su ugovori tajni.

RSE je prošlog meseca uputio „Infrastrukturama železnice Srbije“ zahtev za dostavljanje spomenutih ugovora. Zahtev je odbijen, uz obrazloženje da bi objavljivanje detalja “ugrozilo međunarodne odnose”.

Jevtić, međutim, sada kaže, da „veo tajne ne postoji“ i da su ugovori dostavljeni drugom mediju.

„Pre nekoliko meseci bio je upućen zahtev od jednog novinara iz Novog Sada i tada smo dobili saglasnost od 'RŽD International'. I dostavili sve primerke ugovora“, rekao je Jevtić.

RSE je nakon odbijanja srpskog državnog preduzeća da nam dostavi ugovore uputio žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja Srbije, budući da se modernizacija železnica po ugovorima sa ruskom kompanijom finansira iz ruskog državnog kredita koji se otplaćuje novcem iz budžeta Srbije.

Jevtić navodi da je povodom žalbe RSE postupak u toku, i da su tim povodom „u stalnoj komunikaciji“ sa ruskom kompanijom.

„Naravno da ćemo sve aktivnosti raditi u okviru zakona“, rekao je on.

Ruska kompanija “RŽD International”, koja je osnovana u okviru holdinga „Ruske železnice“, angažovana je na izgradnji železničke infrastrukture u Srbiji.

XS
SM
MD
LG