Dostupni linkovi

Odbijen zahtev RSE za uvid u rusko-srpski ugovor


Sadržaj ugovora sa ruskom kompanijom „Ruske železnice (RŽD) International“ koja modernizuje železnicu u Srbiji nije javan, a takav će i ostati, proizlazi iz odgovora koji je na upit Radija Slobodna Evropa upućen iz “Infrastruktura železnica Srbije”.

Objavljivanje detalja ugovora bi “ugrozilo međunarodne odnose”, piše u odgovoru.

Preduzeće “Infrastruktura železnice Srbije” AD u vlasništvu Republike Srbije tako je odbilo da dostavi RSE ugovore i anekse ugovora koje je potpisalo sa ruskom kompanijom “RŽD International”, koja je osnovana u okviru holdinga „Ruske železnice“ (RŽD) i angažovana na izgradnji železničke infrastrukture u Srbiji.

RSE je uputio žalbu na ovo rešenje „Infrastruktura železnice Srbije” Povereniku za informacije od javnog značaja Srbije budući da se modernizacija železnica po ugovorima sa ruskom kompanijom finansira iz ruskog državnog kredita koji se otplaćuje novcem iz budžeta Srbije.

Ruska Federacija odobrila je Srbiji, prema Sporazumu o odobrenju državnog izvoznog kredita Vladi Republike Srbije iz 2013. godine, kredit u iznosu od 800 miliona dolara „za finansiranje 85 procenata vrednosti svakog ugovora o isporuci robe, obavljanju radova i pružanju usluga u oblasti železnice na teritoriji Republike Srbije između srpskih i ruskih ovlašćenih kompanija“.

Prema ovom sporazumu, srpska strana ruskoj plaća kamatu na korišćenje kredita po stopi od 4,1 procenta godišnje.

Iz “Infrastruktura železnice Srbije” su prvo u odgovoru RSE tražili duži rok za dostavljanje dokumentacije zbog obimnosti traženih informacija. Nakon toga, ovo preduzeće šalje drugi odgovor u kom odbija da tražene informacije dostavi.

U odgovoru “Infrastruktura železnice Srbije” navode još da je „članom 1.11 Ugovora i pripadajućih aneksa, čije je dostavljanje zahtevano, propisano da se sve informacije koje se nalaze u Ugovoru i Aneksima smatraju poverljivim“.

Takođe, kako se u odgovoru tvrdi, članom 1.4 Ugovora sa ruskom kompanijom „RŽD International“ uređeno je da se „pravni odnosi ugovornih strana, nastali u okviru Ugovora i koji proističu iz njega regulišu zakonodavstvom Ruske Federacije osim imperativnih normi zakonodavstva Republike Srbije u delu projektovanja i izgradnje“.

U zaključku odgovora navodi se da bi dostavljanjem traženih informacija RSE nastupile „teške pravne posledice“ koje pretežu nad interesom za pristup informacijama.

Ruska kompanija „RŽD International“ trenutno je angažovana na izgradnji deonice železničke pruge od Stare Pazove do Novog Sada u okviru projekta modernizacije pruge Beograd-Budimpešta. Prema pisanju medija, radovi su počeli 11. avgusta 2017. godine, a vrednost posla je oko 337,6 miliona dolara.

„RŽD International“ radio je i na rekonstrukciji šest deonica dugih 112 kilometara na projektu razvoja „Koridora 10“ po ugovoru potpisanom u martu 2014. godine.

XS
SM
MD
LG