Dostupni linkovi

Milijarder Brenson zamrzava poslove sa Saudijskom Arabijom


Bil Gejts i Ričard Brenson
Bil Gejts i Ričard Brenson

Britanski milijarder Ričard Brenson saopštio je da je zamrzao je poslovne veze sa Saudijskom Arabijom zbog navoda da je saudijski novinar Džamal Hašogi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Brenson je rekao da će navodi o ubistvu Hašogija, ako se ispostavi da su tačni, očigledno promeniti mogućnosti biznismena na Zapadu da posluju sa saudijskom vladom.

Osnivač Virdžin grupe (Virgin Group) rekao je da će suspendovati svoju direktorsku poziciju u dva turistička projekta u Saudijskoj Arabiji dok je istraga u toku.

On je rekao da će obustaviti i razgovore o predloženoj saudijskoj investiciji u svemirske kompanije Virdžin galaktik i Virdžin orbit.

Saudijska Arabija se suočava s sve većim međunarodnim pritiskom da razjasni šta se dogodilo s Hašogijom, kolumnistom Vašintgon posta (Washingon Post).

Predsednik SAD Donald Tramp i britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant tražili su odgovore na navode o ubistvu novinara.

U međuvremenu, Turska i Saudijska Arabija su, na predlog Rijada, donele odluku o uspostavljanju zajedničke grupe u cilju rasvetljavanja slučaja Kašogi.

XS
SM
MD
LG