Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Turska i S. Arabija: Radna grupa radi slučaja Khashoggija


Novinar i kolumnista lista "The Washington Post" Jamal Khashoggi nestao je 2. oktobra

Glasnogovornik Ureda predsjednika Republike Turske Ibrahim Kalin je izjavio da su Turska i Saudijska Arabija donijele odluku o uspostavi zajedničke radne grupe radi rasvjetljavanja slučaja saudijskog novinara i kolumniste "Washington Posta" Jamala Khashoggija.

Kalin je kazao da je na prijedlog Saudijske Arabije odlučeno da se formira zajednička radna grupa radi rasvjetljavanja slučaja Khashoggija.

"U okviru saradnje Turske i Saudijske Arabije, a na prijedlog Saudijske Arabije, odlučeno je da se formira zajednička radna grupa radi rasvjetljavanja svih aspekata slučaja saudijskog novinara Jamala Khashoggija", rekao je Kalin.

Novinar i kolumnista lista "The Washington Post" Jamal Khashoggi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu. Poznat je kao kritičar politike koju vodi aktuelna vlast Saudijske Arabije. U Turskoj je pokrenuta istraga o njegovom nestanku, a reporter agencije Reuters ranije je javio da je Khashoggi ubijen u konzulatu nakon što je nekoliko dana proveo kao zatočenik. Istu tvrdnju objavila je i Asocijacija turskih i arapskih medija, iz koje tvrde da imaju i dokaze. Konzulat Saudijske Arabije prije tri dana je na Twitteru objavio poruku u kojoj odbacuje navode o ubistvu novinara u konzularnom kompleksu, navodi TRT.

XS
SM
MD
LG