Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Protest u Nišu zbog Zakona o finansijskoj podršci porodici


Protest u Nišu. 11. oktobar

Nezadovoljne majke, trudnice, porodilje, ali očevi i građani Niša protestovali su protiv novog Zakona o finansijskoj podršci porodici. U organizaciji “Inicijative Mame su zakon”, okupili su se na Trgu kralja Milana u Nišu i ukazali na nedostatke i, kako su naveli, neophodnost promene spornog zakona.

“Od ovih protesta očekujemo da se podigne vidljivost najveće grupe žena koje odredbe ovog zakona zahvataju. To su žene koje imaju manje od 18 meseci radnog staža u kontinuitetu”, navodi Tatjana Macura, iz “Inicijative Mame su zakon”.

Zbog promene načina obračuna na osnovu novog zakona, tokom porodiljskog odsustva ili za negu deteta žene će primati niske sume, a u nekim slučajevima i svega 1.000 dinara (oko 8,5 evra) mesečno.

Odmah nakon stupanja na snagu Zakona o finansijskoj podršci porodici, 1. jula 2018. godine, na račune nekih porodilja počele su da stižu naknade za bolovanje u vrednosti od 1.000 dinara mesečno i manje od toga. Smatrajući da su diskriminisane izašle su na ulicu.

Na protestu u Nišu ukazano je da su novim zakonom ugrožene majke koje rade kraće od godinu i po dana u kontinuitetu, preduzetnice, one koje imaju decu sa invaliditetom, deca mlađa od 10 godina koja su rođena kao treće i četvrto pre stupanja Zakona na snagu. Kako navode iz Inicijative, novim zakonom su diskriminisane i majke koje zarađuju više od tri prosečne plate.

“Ne želimo da rušimo vladu, niti da smenjujemo ministra. Naš cilj je da pomognemo mamama koje su se našle u ovakvoj situaciji”, kaže Tijana Stamenković iz Inicijative.

“Inicijativa Mame su zakon” nastala je odmah nakon stupanja na snagu Zakona o finansijskoj podršci porodici, a cilj joj je, kako navode, da spreči diskriminaciju majki tokom porodiljskog bolovanja. Protest je održan i u Beogradu 25. septembra.

XS
SM
MD
LG