Dostupni linkovi

Slavonski Brod danima bez pitke vode


Uzrok onečišćenja je najvjerojatnije puknuće cijevi naftovoda kojim se do rata nafta transportirala iz rafinerije u tadašnjem Bosanskom Brodu
Uzrok onečišćenja je najvjerojatnije puknuće cijevi naftovoda kojim se do rata nafta transportirala iz rafinerije u tadašnjem Bosanskom Brodu

U Slavonskom Brodu i okolici voda za piće je već treći dan onečišćena ugljikovodicima, pa se građani pitkom vodom opskrbljuju iz cisterni. Danas su počeli radovi na spajanju gradske vodoopskrbne mreže sa vodocrpilištem Sikirevci, pa će za najkasnije dva tjedna Brođani moći piti ispravnu vodu uz svog vodovoda. Brođani već devet godina muku muče i sa onečišćenjem zraka iz rafinerije u Brodu u BiH koja je u vlasništvu ruskog Zarubežnjefta.

Devedeset tisuća stanovnika Slavonskog Broda i okolnih općina od subote je bez pitke vode, nakon što je ustanovljeno da je voda iz vodovoda onečišćena ugljikovodicima i da se ne može piti ni nakon prokuhavanja. Hrvatska vojska, policija, Crveni križ, vatrogasci i sve hitne službe uključene su u pomoć građanima kako bi svima osigurali pitku vodu. U ponedjeljak su započeli radovi da se brodski vodovod spoji sa vodocrpilištem Sikirevci, oko 35 kilometara istočno od Slavonskog Broda.

"Očekujemo da će ti radovi biti gotovi negdje u roku od dva dana, istovremeno negdje do petka obavit će se radovi na dogradnji dodatne crpne stanice i aktiviranju agregata kako bismo negdje do petka bili spremni da omogućimo kontakt Slavonskog Broda s vodom s područja crpilišta Sikirevci", kazao je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Kako treba i pročistiti lokalni vodovod, očekuje se da će Brođani za najkasnije dva tjedna moći piti ispravnu vodu iz njega.

Uzrok onečišćenja je najvjerojatnije puknuće cijevi naftovoda kojim se do rata nafta transportirala iz rafinerije u tadašnjem Bosanskom Brodu, pa je - kako tvrde prvi nalazi - 150 do 200 litara zaostale nafte ili benzina iscurilo u tlo i zagadilo brodsko vodocrpilište Jelas.

Kako brodska rafinerija, koju su u međuvremenu kupili Rusi, zagađuje zrak, dogovoreno je da se do nje iz Hrvatske dovede plin, koji bi kao pogonsko gorivo zamijenio mazut, i da se na taj način smanji zagađenje, zbog kojeg stanovnici Slavonskog Broda prosvjeduju već devet godina.

Desetogodišnji ugovor težak milijardu i po kuna (200 milijuna eura) dobila je tvrtka Crodux umirovljenog generala Ivana Čermaka. Međutim, čini se da je kod pregledavanja cijevi došlo do prsnuća i izlijevanja, što u tvrtki Crodux oštro negiraju, ali ne daju drugo objašnjenje kako je do onečišćenja ugljikovodicima došlo. Brodski gradonačelnik Mirko Duspara protiv njih je podnio kaznenu prijavu, a slučaj istražuju policija i Državno odvjetništvo.

Mnogi u Brodu tvrde da se izlilo mnogo više, a ne svega 150 do 200 litara.

"Nas prvo zanima kako je moguće da tolike tisuće litara ostanu 'zaboravljene' u cjevovodu gotovo 30 godina, jer mogućnost curenja postojala je cijelo vrijeme zbog korozije", kaže Radio Slobodna Evropa Mladen Sudar iz udruge Brođani za Brod.

"Osim toga, kako je došlo do primopredaje cjevovoda od vlasnika - državne tvrtke Plinacro - Čermakovom Croduxu? Pa onda u konačnici - koliko je u stvari procurilo? Kako je zaštićen naš izvor od takvih situacija, s obzirom da se nalazi tako blizu starom cjevovodu? Puno je tu pitanja koja muče Brođane i mi ćemo do kraja ustrajati da se na njih daju odgovori", komentira Sudar.

Ivana Smolčić Jerković iz udruge Brodske mame u izjavi za naš program prenosi zabrinutost mama iz Slavonskog Broda što službe i odgovorni koji su za to plaćeni ne daju jasne odgovore o dimenzijama potencijalne opasnost ovog zagađenja vode za njihovu djecu.

"Nemamo izjave stručnjaka koji kažu - ne 'to ne bi trebalo utjecati', nego konkretno - hoće li utjecati i za koje vrijeme će utjecati? Mi sada nemamo informacije - ako mi koristimo tu vodu tri tjedna za kupanje - što će to značiti za našu djecu, za naše male bebe na rodilištu, za ljude koji imaju dermatitise? Što to znači? Neka nam iziđu sa informacijama, jer ovako smo svi u strahu", naglašava Ivana Smolčić Jerković.

Dodajmo da brodski gradonačelnik Duspara upozorava da nikako da stignu rezultati redovne mjesečne analize vode sa zagađenog vodocrpilišta uzete prije incidenta i pita - krije li se tu nešto?

Brođani devet godina muku muče sa onečišćenjem zraka iz rafinerije iz susjedne BiH, sada će dva tjedna biti bez vode, a - kako im je krenulo -crnohumorno očekuju i da će bar nekoliko komada raspadnutog kineskog satelita pasti upravo na Slavonski Brod.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG