Dostupni linkovi

Parada ponosa u Prištini


Prva parada ponosa u Prištini održana je u oktobru 2017. godine

U Prištini se danas održava Parada ponosa u sklopu Nedelje ponosa kojoj je cilj podizanje svesti i osnaživanje LGBTI osoba, kao i podizanje vidljivosti u društvu o različitim seksualnim orjentacijama i rodnim identitetima.

Parada pod motom “U ime slobode“ druga je po redu koja se održava u Prištini, nakon prošlogodišnje. Kako su organizatori Parade rekli, nakon prve parade LGBTI osobe su se suočile sa diskriminacijom, s toga je ove godine njihov zahtev sloboda i bezbednost za tu zajednicu.

“U Ime Slobode’ traži se sloboda izražavanja, osećaja sigurnosti, samo-identiteta i seksualnosti, nediskriminacije i sloboda prema povjerljivosti”, ističe se u objavi ovog događaja na Fejsbuku.

Parada ponosa počinje u 11.30 na trgu Skenderberg koji se nalazi ispred kosovskih institucija na glavnom šetalištu, a završiće se na trgu Zahir Pajaziti kod Hotela Grand.

Organizatori su nevladine organizacije koje štite prava LGBTI zajednice, ali i one koje zastupaju poštovanje ljudskih prava.

U istraživanju Nacionalnog demokratskog instituta navodi se da se samo 3 osto ispitanika izjasnilo da bi prihvatilo činjenicu da im je dete LGBT, dok se 97 odsto izjasnilo da ne bi dopustili da u kući žive sa članom te zajednice.

Članovi ove zajednice tvrde da diskriminacija počinje u porodici, te potom u društvu i širem krugu.

XS
SM
MD
LG