Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Redatelj Sentsov među finalistima Nagrade Saharov


Ukrajinski reditalj zatvoren u Rusiji Oleg Sentsov, zatovreni marokanski aktivista Naser Zefzafi i grupa nevladinih organizacija koje pomažu migrantima u Sredozemlju, finalisti su a Nagradu Saharov za 2018. godinu za ljudska prava, saopćio je danas Evropski parlament.

Ovu nagradu ustanovljenu 1988. godine dodjeljuje svake godine Evropski parlament osobama koje su dale "izuzeta doprinos borbi za ljudska prava u svijetu".

Dobitnik će biti proglašen 25. oktobra.

Oleg Sentsov je u petak objavio da prekida svoj štrajk glađu navodeći da hoće da izbjegne da bude silom hranjen poslije više od četiri mjeseca štrajka zbog koga se mobilizirala međunarodna javnost tražeći njegovo oslobađanje.

Sentsov je uhapšen u maju 2014., i osuđen u augustu 2015., na 20 godina zatvora za "terorizam" i "trgovinu oružjem", na kraju suđenja koje je nevladina organizacija Amnesty International nazvala "staljinističkim".

Naser Zefzafi je vođa protestnog pokreta Hirak koji je uzdrmao sjevernu marokansku oblast Rif 2016., i 2017.

Protest je podstaknut smrću jednog prodavca ribe. Zefzafi je u junu osuđen na 20 godina zatvora zbog planiranja "zavjere s namjerom da se naruši sigurnost države". Nalazi se u zatvoru u Kazablanci, a 6. septembra prekinuo je jednotjedni štrajk glađu zbog zatvorskih uslova.

Grupa nevladinih organizacija koje štite ljudska prava i spašavaju živote migranata u Sredozemlju je među troje finalista za ovu nagradu. U toj grupi su Liječnici bez granica i Save the Children.

Nagradu Saharov prati novčani iznos od 50.000 eura.

Prošlogodišnji dobitnik nagrade su bili koalicija Demokratska opozicija i politički zatvorenici u Venecueli.

XS
SM
MD
LG