Dostupni linkovi

Radnici fabrike 'Magna' u štrajku zbog smanjenih plata


Ilustracija
Ilustracija

Sve tri smene radnika i radnica fabrike „Magna Seating“ Doo u Odžacima, 150 kilometara severozapadno od Beograda, koja zapošljava oko 2.000 ljudi, juče su od 10 sati ujutru do duboko u noć štrajkovale zbog nenajavljenog umanjenja zarada za prethodni mesec.

Prema rečima Aleksandra Todića, predstavnika granskog sindikata „Nezavisnost“ koji je sinoć obišao radnike fabrike, tamo su ih dočekali generalni menadžer Miro Vidosević i regionalni direktor Nihat Erdin.

„Oni su nas obavestili da su radnici obustavili rad, a razlog je manja zarada koju su dobili i koja je umanjena iz nekakvog razloga, oni su pokušali nama da objasne da je to zbog broja dana, broja sati, proseka plate i tako dalje. I da su radnici dobili par hiljada manje od onoga što bi inače morali da dobiju“.

Kako je rekao, atmosfera je u krugu fabrike bila napeta jer je štrajk bio samo kulminacija nagomilanih problema, a sa radnicima su morali da razgovaraju izvan fabrike, pošto im uprava nije dozvolila da u proizvodnoj hali održe sastanak.

„Generalni problem je da tamo ima dosta problema. Od toga da su radnici nezadovoljni zbog samog odnosa prema njima i ponašanja od strane nižeg lokalnog menadžmenta, pa do toga da imaju problema sa korišćenjem godišnjih odmora, da im se odlažu odmori, brani im se da idu na godišnji zbog raznih projekata, sve do smanjenja zarada, uslova rada. Uglavnom problema koji su izgleda dugo gurani pod tepih ima dosta, da bi sada izašli na videlo“.

U fabrici „Magna Seating“ Doo ne postoji sindikat, zbog čega je ovom obustavom rada prekršen Zakon o štrajku, budući da štrajk nije najavljen niti je formiran štrajkački odbor, tvrdi Todić. Štrajk je za sada obustavlljen, a granski sindikat će u saradnji sa radnicima i upravom fabrike pokušati da pronađe rešenje problema.

Odgovore na pitanja da li su prekršena prava radnika i kakvi koraci slede nakom ovog masovnog štrajka do zaključenja teksta nismo uspeli da dobijemo od Ministarstva privrede, šumarstva i poljoprivrede.

Ministarstvo za rad, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja potvrdilo je za RSE da je upoznato sa situacijom, da je inspekcija rada utvrdila da je došlo do povrede Zakona o štrajku, te da su dve od tri radne smene sa upravom fabrike već postigle sporazum o korekciji zarade, a da će inspekcija ipak vršiti nadzor sve dok i treća smena ne postigne isti dogovor.

Glavni i odgovorni urednik portala „Radnik“ Miloš Vučković, za Radio Slobodna Evropa objasnio je da fabrika „Magna Seating“ može da trpi ozbiljne poslednice ukoliko se ispostavi da je prekršila prava radnika i ugovor sa Republikom Srbijom.

„S obzirom da se radi o stranoj investiciji koja je subvencionisana, država Srbija je uložila, ako se ne varam, 4,3 miliona evra u rad te fabrike. Svi ugovori koje Ministarstvo privrede sklapa sa stranim investitorima su takvi da poslodavac mora da isplaćuje 120 odsto minimalne zarade. Ukoliko on ne isplaćuje novac u tom iznosu, Ministarstvo privrede ima pravni osnov da raskine taj ugovor o subvenciji“.

Iz same fabrike „Magna Seating“, generalna asistentkinja fabrike Ivana Popović poručila je:

„Ne dajemo nikakve izjave i nemamo nikakav komentar trenutno“.

Kompanija „Magna Seating“ posluje u Srbiji od 2013. godine, a u svom pogonu u Odžacima, gde radi oko 2000 ljudi proizvodi navlake za automobilska sedišta. Ova kompanija u Srbiji posluje uz značajne subvencije koje dobija iz državnog budžeta, a 2017. godine je proširila svoje proizvodne pogone čime je, prema rečima direktora Štefana Petersa, to postao njihov najveći pogon u Evropi.

(Gordana Ćosić)

XS
SM
MD
LG