Dostupni linkovi

Kina odbacila kao neopravdane optužbe Majka Pensa


Majk Pens

Kina je danas ocenila kao "neopravdane" i "smešne" optužbe američkog potpredsednika Majka Pensa da se Peking meša u izbore u SAD.

"Pozivamo SAD da prekinu svoja nedela, da prestanu bez osnova da optužuju i blate Kinu i da nanose štetu interesima Kine i američko-kineskim odnosima", navela je u saopštenju Hua Čunjing, porparolka kineskog Ministrstva spoljnih poslova.

U oštrom govoru pred konzervativnim skupom sinoć u Vašingtonu američki potpredsednik Pens je optužio Peking za ekonomsku agresiju uz kradju tehnologije, vojnu agresiju - posebno u Južnom kineskom moru, za sve veće kršenije ljudskih prava i političko mešanje s namerom da se skloni američki predsednik Donald Tramp.

Ponavljajući optužbe Donalda Trampa prethodne nedelje sa Savetu bezbednosti UN, Pens je optužio Kinu da je krenula u akciju bez presedana da utiče na američko javno mnjenje, na kongresne izbore koji se održavaju u novembru, i na okruženje koje vodi do predsedničkih izbora 2020. godine.

Hua Čunjing je uzvratila da je broj dva američke vlade uputio "neopravdane optužbe protiv unutrašnje i spoljne politike Kine", u kojim je kleveće tvrdeći da se meša u američke unutrašnje poslove i njene izbore".

"Ne radi se ni o čemu drugom nego da se govori na osnovu glasina, mešanja istinitog i lažnog... i kineska strana se tome čvrsto protivi. Potpuno je smešno od strane SAD da nazivaju normalnu trgovinsku razmenu i svoju saradnju s Kinom mešanjem od strane Kine", rekla je portparolka.

Ona je dodala da Kina uvek poštuje princip nemešanja u unutrašnje stvari drugih i da nema interesa da se meša u unutrašnje stvari i izbore SAD.

XS
SM
MD
LG