Dostupni linkovi

Neslaganje SAD i Kine oko sankcija Pjongjangu


Američki državni sekretar Majk Pompeo
Američki državni sekretar Majk Pompeo

Američki državni sekretar Majkl Pompeo upozorio je članove Saveta bezbjednosti UN da moraju da "daju primer" sprovođenjem sankcija Severnoj Koreji, dok je Kina pozvala na razmatranje ublažavanja sankcija.

Saveznik Pojongjanga - Kina, koja ima podršku Rusije, saopštila je da bi Savet trebalo da nagradi Severnu Koreju za "pozitivan razvoj događaja" nakon što su se predsednik SAD Donald Tramp i lider Severne Koreje Kim Džong Un u junu saglasili u vezi denuklearizacije Korejskog poluostrva, javlja Rojters.

Pompeo je predsedavao sastankom Saveta na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u NJujorku, nakon što se juče sastao sa severnokorejskim ministrom spoljnih poslova Ri Jong Hoom.

Američki državni sekretar planira da poseti Severnu Koreju, kako bi se sastao sa Kimom. "Sprovođenje sankcija Saveta bezbednosti UN Pjongjangu mora da nastavi sa sprovođenjem oštrih sankcija i to mora da radi bez greške, sve dok se ne izvrši potpuna i konačna denuklearizacija.

Članovi Saveta moraju da postave primjer", naglasio je Pompeo.

Šef kineske diplomatije Vang Ji izjavio je da Kina, usled pozitivnog razvoja događaja, veruje da Savet bezbednosti UN mora da ohrabri i Severnu Koreju i druge relevantne strane da nastave sa procesom denuklearizacije.

XS
SM
MD
LG