Dostupni linkovi

Matis: Rusija mora da snosi posledice sajber napada


Američki ministar odbrane Džim Matis kazao je da Rusija mora da plati cenu pokušaja hakiranja Organizacije za zabranu hemijskog naoružanja (OPCW).

“U osnovi, Rusi su uhvaćeni sa njihovom opremom, sa ljudima koji su bili involvirani i moraće da za to snose posledice. Kako ćemo reagovati, to je politička odluka koju će doneti nvolvirane države (članice NATO)”, kazao je Matis nakon sastanka sa ministrima ostalih članica Severnoatlantske alijanse.

Doduše, kako prenosi Rojters, Matis je ukazao da je moguće da ne bude recipročnog odgovora Zapada po principu “milo za drago”.

Britanija i Holandija su optužele Rusiju za globalnu kampanju sajber napada u cilju podrivanja demokratije, uključujući i na Agenciju UN za sprečavanje hemijskog naoružanja, koji je analizirao ruski nervni agens u ataku na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku u Britaniji.

“Spremni smo da pružimo sajber podršku našim saveznicima. Video sam dovoljno dokaza da bih mogao da kažem da su Britanci i Holanđani 100 odsto u pravu ukazujući kome se to može pripisati”, kazao je Matis.

Ministarstvo pravde SAD podiglo je optužnicu protiv sedam pripadnika ruske Vojne obavještajne službe (GRU), među kojima su i lica koja su optužile i holandske vlasti.

XS
SM
MD
LG