Dostupni linkovi

FBI dostavio Senatu izveštaj o 'slučaju Kavano'


Bret Kavano

Odbor američkog Senata za pravosuđe saopštio je danas da je dobio izveštaj Federalnog istražnog biroa (FBI) o navodima o seksualnom uznemiravanju upućenim kandidatu za Vrhovni sud Bretu Kavanou.

Predsednik Odbora Čak Grasli je u Tviter poruci danas napisao da je primljena dodatna dubinska provera FBI-ja vezana za navode upućene sudiji Kavanou.

​Očekuje se da će Grasli pročitati izveštaj danas pre podne a zatim će to učiniti i njegove kolege iz senatskog odbora za pravosuđe.

Izveštaj je poverljive prirode i senatori neće imati prava da govore o njegovom sadržaju.

Republikanci su se složili da traže od Ef-Bi-Aja (FBI) dodatne provere oko optužbi upućenih Kavanou, posle prošlonedeljnog iskaza prve žene Kristin Blejzi Ford koja ga optužuje da je seksualno napao kada su bili u srednjoj školi 1980-ih.

Kavano odbacuje te optužbe. Kavanoa su pored Kristin Blejzi Ford još dve žene optužile za seksualni napad.

Prošle nedelje je senatski odbor za pravosuđe ispitivao Ford i posle toga odvojeno sudiju Kavanoa.

Advokati Blejzi Ford su reki da FBI nije nju kontaktirao u dodatnoj istrazi. Međutim, istražitelji FBI-ja jesu razgovarali sa drugom ženom Deborm Ramirez koja tvrdi da se Kavano pijan skinuo pred njom na žurci dok su bili na studijama na Jejlu.

Kavano je rekao da je ta optužba lažna. Senat u punom sastavu treba da razmatra nominaciju Breta Kavanoa za sudiju Vrhovnog suda, a prvo glasanje se očekuje u petak.

Vođa većine u Senatu Mič Makonel će verovatno sazvati finalno glasanje preko vikenda.

S obzirom da republikanci imaju tanku većinu od 51 prema 49 u Senatu, te da pet senatora – od toga trojica iz njihove partije – još uvek nisu zauzeli stav, neizvesno je da li će ovo telo potvrditi izbor Kavanoa. To će delimično zavisiti od izveštaja FBI.

“Biće dovoljno vremena da članovi (Senata) razmotre materijal te da o njemu budu brifovani”, kazao je Mekonel u sredu kada je utvrđena procedura za sledeću sednicu Senata.

Drugi po važnosti demokratski senator Dik Darbin je kazao da Mekonel “želi po svaku cenu da to obavi” ovog vikenda. Demokrate su takođe zahtevale da FBI privatno obavesti Senat o istrazi pre glasanja.

Mekonel je to odbacio u pismu Čaku Šameru, lideru demokratske manjine u Senatu, ističući da opozicija želi da to iskoristi da odloži imenovanje Kavanoa.

“Bela kuća je uverena da će sa ovim dodatnim informacijama Senat potvrditi imenovanje sudije Kavanoa u Vrhovnom sudu”, kazao je portparol Trampove administracije Radž Šah.

Navodi o seksualnom uznemiravanju kad je Kavano bio u srednjoj školi i na fakultetu poremetili su planove predsednika Donalda Trampa da stavi Kavanoa, konzervativnog sudiju apelacionog suda, na mesto sudije Vrhovnog suda.

Iako je Kavano demantovao optužbe tri žene protiv njega one su se pokazale tako kontroverzim da je Tramp dao uputstva FBI-ju da otvori istragu o tome.

XS
SM
MD
LG