Dostupni linkovi

Tramp naložio istragu FBI-aja u slučaju Kavanoa


Bret Kavana, kandidat za sudiju Vrhovnog suda SAD
Bret Kavana, kandidat za sudiju Vrhovnog suda SAD

Predsednik SAD Donald Tramp naložio je istragu Federalnog istražnog biroa (FBI) povodom optužbi na račun njegovog kandidata za sudiju Vrhovnog suda Breta Kavanoa, koga su tri žene optužile da ih je seksualno zlostavljao pre više od 30 godina, prenosi BBC.

"Naredio sam FBI da sprovede dodatnu istragu kako bi se ažurirao dosije sudije Kavanoa. Kao što je Senat zahtevao, ova istraga mora biti ograničenog opsega i završena za manje od jedne sednice", istakao je Tramp.

Reagujući na odluku predsednika SAD, Kavanoa je kazao: "uradio sam sve što su od mene tražili i nastaviću da sarađujem".

Debra Kac, pravna zastupnica Kristin Blejsi Ford, koja je u četvrtak svedočila u Komitetu Senata za pravosuđe da ju je Kavanoa zlostavljao, pozdravila je odluku o istrazi FBI-aja ali je dovela u pitanje njeno ograničenje na jednu sedmicu.

Prethodno je u petak veče Komitet Senata za pravosuđe potvrdio nominaciju Kavanoa i prosledio je na konačno odlučivanje Senatu u plenumu.

Međutim, republikanski senator Džef Flejk (Jeff Flake), koji je prethodno najavio da će podržati Kavanoa, zatražio je da se glasanje odloži za sedam dana i da u tom periodu FBI sprovede ograničenu istragu o pomenutim optužbama, ističući da će samo pod tim uslovom podržati izbor Kavanoa.

Komitet u kome većinu imaju republikanci, nije se izjasnio o ovoj inicijativi, ali stav Flejka je veoma bitan jer se sve do juče nije izjašnjavao kako će glasati, pa je presudna njegova podrška s obzirom da republikanci imaju tanku većinu, podseća Rojters.

Demokrate su tražili da se glasanje odloži, dok FBI ne sprovede istragu o navodima jedne od žena Kristin Blejsi Ford, koja je svedočila u četvrtak, što su republikanci prvobitno odbili.

Republikanci su odbacili i predlog demokrata za obaveznim svedočenjem (subopena) Marka Džadža (Judge), za koga je Kristin Blejsi Ford tvrdila da je bio prisutan kada ju je Bret Kavanoa zlostavljalo pre 36 godina.

Bela kuća je odbacila prethodno u petak poziv Američkog udruženja pravnika da se uspori proces glasanja o kandidatu za Vrhovni sud Bretu Kavanou dok Federalni istzažni biro (FBI) ne obavi potpunu proveru.

Portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders je rekla novinarima da je Kavanoa već "prošao kroz šest zasebnih provera FBI-aja", preneo je Asošiejtid pres.

Sanders je naglasila podršku predsednika SAD Donald Trampa Kavanou i rekla da on želi to glasanje. Dodala je da Tramp misli da je Kavanovo svedočenje bilo "snažno, ubedljivo i iskreno".

Američko udruženje pravnika je navelo da svako je imenovanje za najviši sud u SAD "isuviše važno da bi se ishitreno glasalo".

Izbor Kavanoe treba da podrži i Senat u plenumu, u kojem republikanci takođe imaju tanku većinu.

Kristin Blejsi Ford kazala je tokom saslušanja u Komitetu u četvrtak da je verovala da će je Kavanoa pre 36 godina silovati i čak nehotice ubiti.

Fordova je tvrdila da ju je Kavana na zabavi pre 36 godina, kada je ona imala 15, a on 17 godina, srušio na krevet i pokušao skinuti te da je pri tom bio pijan. Kristin Blejsi Ford je kazala da je pokušavala da dozove pomoć, ali da joj je Kavanoa stavio ruku na usta kako bi je u tome sprečio.

“To me je najviše užasavalo i promenilo moj život. Teško sam disala i mislila sam da će me nehotice ubiti."

Na početku saslušanja je kazala da je "zastrašena", ali da svedočenje pred Komitetom smatra svojom "građanskom dužnosti". Dodala je da je dugo bila preplašena i da je "bilo sramota da prizna šta se dogodilo".

Dok pojedini republikanci i predsednik SAD tvrde da je njeno kao i svedočenje deo “prljave kampanje”, Fordova je kazala da njen iskaz nema političku pozadinu. “Ja sam nezavisna osoba i nisam pion”.

Bret Kavanoa je nakon njenog iskaza odbacio sve ove navode.

“Nikada nisam to učinio ni njoj, ni bilo kome”, naglašavajući da neće odustati od kandidature.

Kavanoa je kazao da su ove optužbe "potpuno i trajno uništile" njegovu porodicu i reputaciju. Istakao je da je čitav proces potvrde njegove kandidature postao "nacionalna stramota".

XS
SM
MD
LG