Dostupni linkovi

Predsjednik Makedonije: Referendum nije uspio


Predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov u obraćanju javnosti 1. oktobra 2018.
Predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov u obraćanju javnosti 1. oktobra 2018.

Predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov poručio je u ponedjeljak da referendum održan u nedjelju nije uspio, i zatražio da se ne podcjenjuje suverena volja makedonskog naroda.

“Na jučeranjem referendum, građani su odbacili sporazum iz Prespe. Ljudi su se u velikoj većini i jasno usprotivili brzoj, nametnutoj i štetnoj odluci usvojenoj bez prethodno postignutog nacionalnog konsenzusa. Velika većina je odlučila. Bojkot referenduma je bio glas onih koji su bili podcijenjeni i nijesu slušani. Poruka naroda je poslana i ona se mora slušati. Realnost je da referendum nije uspio. Ne pokušavajte da promijenite tu realnost. Ne podcjenjujete suverenu volju makedonskog naroda,” poručio je predsjednik Ivanov koji je takođe bojkotovao referendum.

On je optužio vladu premjera Zorana Zaeva da manipuliše građanima i predstavlja lažnu percepciju evropskim i evroatlanskim partnerima.

"Podrška za EU i NATO od preko 80 posto je izvrnuta na referendumu da se prikaže na samo 36.9 posto. Vi ste takođe manipulisali građanima i predstavljali lažne percepcije našim evropskim i evroatlanskim partnerima. Referendum nije ispitivanje javnog mnjenja, građani su direktno iskazali svoju suverenu volju. Parlament mora poštovati tu odluku. Stoga je čestitam makedonskom narodu, te Albancima, Turcima, Srbima, Romima, Bošnjacima i Vlasima na njihovoj odluci" takođe je u obraćanju javnosti rekao Gjorge Ivanov.

On je kaže da je kao predsjednik države dužan da podsjeti da su u skoro svim odlučujućim momentima u istoriji Makedonij, građani donosili mudre odluke i da je njihova odgovornost kao političara da te odluke poštuju.

"Ovo bi trebala da bude lekcija za sve političke partije da vode računa o tome šta i kome obećavaju. Kao građanin ja očekujem da će vladajuća većina snositi odgovornost za neupješan referendum," rekao je Gjorgje ivanov dodajući da je na svakoj ličnosti ponaosob da prizna poraz, ali da je sa druge strane po njegovom sudu, "Republika Makedonija ostala neporažena."

Na referendumu u Makedoniji o dogovoru sa Grčkom glasalo je 666.743 građanina ili 36,91 odsto od ukupnog broja upisanih birača, objavila je u ponedjeljak Državna Izborna komisija (DIK) zvanične rezultate.

Predsednik DIK-a Oliver Derkoski, rekao je da je "za" zaokružilo 609.813 (91,46 odsto), a "protiv" 37.700 (5,65 odsto).

“Referendum nije bio uspješan, jer nije glasalo više od polovine od ukupnog broja birača upisanih u birački spisak (1.806.336)”, rekao je Derkoski.

EU ćuti o da li je o tome da li makedonski referendum validan ili ne, ali su poručili da treba ispoštovati volju građana Makedonije.

XS
SM
MD
LG