Dostupni linkovi

DIK Makedonije: Glasalo 36,91 posto građana, 'za' 91,46 odsto


Konačni rezultati u toku dana
Konačni rezultati u toku dana

Na referendumu u Makedoniji o Dogovoru sa Grčkom glasalo je 666.743 građanina ili 36,91 odsto od ukupnog broja upisanih birača, objavila je u ponedjeljak Državna Izborna komisija (DIK).

Prema zvaničnim rezultatima koje je na konfereciji za novinare saopštio predsednik DIK-a Oliver Derkoski, od glasača koji su izašli na referedum "za" je zaokružilo njih 609.813 (91,46 odsto), a "protiv" 37.700 (5,65 odsto), dok je nevažećih listića bilo 2,89 odsto.

“Referendum nije bio uspješan, jer nije glasalo više od polovine od ukupnog broja birača upisanih u birački spisak (1.806.336)”, rekao je Derkoski.

Kako je najavio, izveštaj sa rezultatima glasanja, nakasnije za 15 dana od objavljivanja u Sliužbenom vesniku, će biti poslat predsedniku parlamenta Makedonije Talatu Džaferiju.

Derkoski je istakao da je “jučerašnji dan prošao u najboljem redu” i da Makedonija ima demokratski kapacitet za organizovanje tavih dogadjaja.

U Makedoniji je juče održan konsultativni referendum na kome su se gradjani izjašnjavali o Dogovoru sa Grčkom kojim je predvideno da njihova zemlja promeni ime u Severna Makedonija, što je uslov za evroatlantske integracije.

Istovremeno, tim dogovorom koji su julu postigli premijeri Zoran Zaev i Aleksis Cipras, predviđena je garancija makedonskog nacionalnog identiteta, jezika, kulture i državne teritorije.

XS
SM
MD
LG