Dostupni linkovi

Peskov: Posjeta Vučića nema veze sa tenzijama ali će ih razmotriti


Vladimir Putin i Aleksandar Vučić prilikom susreta u Kremlju 8. maja 2018.
Vladimir Putin i Aleksandar Vučić prilikom susreta u Kremlju 8. maja 2018.

Predstojeći susret ruskog predsjednika Vladimira Putina i predsjednika Srbije Aleksanda Vučića u utorak 2. okobra, zakazan je prije nekoliko mjeseci i nema nikakve veze sa rastućim tenzijama na Balkanu, ali će to biti tema razgovora dvojice lidera, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u ponedjeljak.

"Susret je planiran prije nekoliko mjeseci. Nije u vezi sa rastućim tenzijama u regionu" rekao je Peskov medijima, a prenosi Interfax.

Susret je dio redovnih kontakata između administracija Rusije i Srbije.

"Široki spektar trgovinskih i ekonomskih odnosa i naravno rastuće tenzije u regionu biće na agendi za razgovore. Srbija je partner Rusije," dodao je Peskov.

Agencija TASS pak prenosi raniju Vučićevu izjavu u kojoj je predsjednik Srbije naveo da sa Putinom namjerava da razmotri situaciju na Kosovu i da traži od njega podršku.

Ova ruska agencja potom novodi incident na sjeveru Kosova na Gazivodama, od subote, i to da je kao odgovor na to predsjednik Vučić stavio Vojsku Srbije u stanje pune borbene gotovosti, te da je Srbija zbog kršenja nekoliko protokola protestovala kod generanog sekretra NATO-a Jensa Stoltenberga.

XS
SM
MD
LG