Dostupni linkovi

Stejt department: Makedonci podržali članstvo u EU i NATO


Glasanje na referendumu, Skoplje, 30. septembar 2018.
Glasanje na referendumu, Skoplje, 30. septembar 2018.

Sjedinjene Američke Države pozdravile su rezultat referenduma u Makedoniji uz ocenu da su građani na izjašnjavanju podržali članstvo zemlje u NATO-u i Evropskoj uniji.

"SAD snažno podržavaju potpuno sprovođenje Sporazuma iz Prespe koji će omogućiti Makedoniji da zauzme svoje legitimno mesto u NATO i EU, doprinoseći regionalnoj stabilnosti, bezbednosti i napretku", navela je u saopštenju portparolka Stejt departmenta, Heder Nauert.

Prema poslednjim podacima makedonske izborne komisije na referendumu je glasalo 36,9 odsto građana, od kojih je 91,5 odsto podržalo dogovor s Grčkom.

"SAD pozdravljaju rezultate referenduma 30. septembra u Republici Makedoniji, na kojem su građani izrazili podršku članstvu u NATO i Evropskoj uniji prihvatanjem sporazuma iz Prespe između Makedonije i Grčke", navela je Nauert.

Stejt department je pozvao partije u Makedoniji da se izdignu iznad stranačke politike i da iskoriste "istorijsku priliku da obezbede svetlu budućnost zemlje kao punopravnog učesnika u Zapadnim institucijama".

XS
SM
MD
LG