Dostupni linkovi

Saslušanje Kavanoa za seksualna zlostavljanja


Kristin Blejsi Ford
Kristin Blejsi Ford

Kristin Blejsi Ford, jedna od tri žene koje optužuju kandidata za Vrhovni sud Sjedinjenih Država Breta Kavanoa za zlostavljanje pre više od 30 godina, kazala je tokom saslušanja u Komitetu američkog Senata za pravosuđe da je verovala da će je silovati i čak nehotice ubiti.Kavano čiji se iskaz očekuje u nastavku sednice, u više navrata je negirao ove navode.

Fordova tvrdi da ju Kavano na zabavi pre 36 godina, kada je ona imala 15, a on 17 godina, srušio na krevet i pokušao skinuti te da je pri tom bio pijan. Kristin Blejsi Ford je kazala da je pokušavala da dozove pomoć, ali da joj je Kavano stavio ruku na usta kako bi je sprečio.

“To me je najviše užasavalo i promenilo moj život. Teško sam disala i mislila sam da će me nehotice ubiti."

Na početku saslušanja je kazalada da je "zastrašena", ali da svedočenje pred Komitetom smatra svojom "građanskom dužnosti". Dodala je da je dugo bila preplašena i da je "bilo sramota da prizna šta se dogodilo".

Dok pojedini republikanci i predsednik SAD tvrde da je njeno kao i svedočenje deo “prljave kampanje”, Fordova je kazala da njen iskaz nema političku pozadinu. “Ja sam nezavisna osoba i nisam pion”.

Vođa demokrata u Senatu Čak Šamer zatražio je od Kavanoa da se povuče te da istragu protiv njega sprovede FBI.

Istovremeno, republikanski senator Lindzi Grejem je upozorio demokrate. “Želim da kažem moji demokratskim prijateljima, ako je to novi standard, bilo bi bolje da pazite na svoje kandidate”.

Kavano i Ford su pozvani da svedoče pred Komitetom koji se sastoji od 11 republikanaca i 10 demokrata.

Kavano, kandidat predsednika Donalda Trampa za člana Vrhovnog suda, više puta je opovrgnuo tvrdnje, a optužbe nazvao "smešnima" te da su iz "Zone sumraka".

Inače, Tramp je raspravu u Komitetu nazvao "važnim danom u istoriji naše zemlje".

Pročitajte:

XS
SM
MD
LG