Dostupni linkovi

Trump UN-u: Ne dozvolite Iranu nuklearnu bombu


Donald Trump na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku, 26. septembar
Donald Trump na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku, 26. septembar

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je ostale članove Vijeća sigurnosti UN-a da rade s Amerikom kako bi osigurali da Iran nikad ne dobije nuklearnu bombu.

Rekao je Vijeću da će se svatko tko nije postupao u skladu s američkim sankcijama o Iranu "suočiti s ozbiljnim posljedicama".

Amerika ponovno nameće sankcije nakon što je izašla iz međunarodnog spora o iranskom nuklearnom programu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji i dalje podupire sporazum iz 2015. godine, pozvao je na "dugoročnu strategiju".

"Slažem se s ciljevima predsjednika SAD-a, čak i ako se ne slažemo s nuklearnim sporazumom, ali mislim da moramo izgraditi dugoročnu strategiju i ne samo da se može svesti na sankcije i ograničenje", rekao je Macron na sjednici Vijeća sigurnosti.

Inače, predsjedavajući sjednicom o oružju za masovno uništenje, Trump je obranio ponovno nametanje sankcija Iranu zbog "malignog ponašanja" te zemlje.

Optužio je Iran i Rusiju da "omogućuju" "klaonicu" u Siriji.

Međutim, zahvalio je svim trima zemljana zbog povlačenja iz ofanzive protiv pobunjenika u Idlibu.

Američki predsjednik predsjedava Vijeću sigurnosti UN-a jer Amerika trenutno na čelu rotirajućeg predsjedništva.

Trump je u utorak, obraćajući se Generalnoj skupštini UN-a, optužio iranske lidere da siju "kaos, smrt i uništenje".

Iranski predsjednik Hasan Rouhani opisao je SAD kao "siledžiju".

Iran nije član Vijeća sigurnosti UN-a, ali iranski predsjednik planira održati konferenciju za novinare nakon tog sastanka.

Rat riječima nastavljen je kada je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jogn Bolton upozorio Teheran u utorak da će "pakleno platiti" ako pređu liniju, prema Sjedinjenim Državama ili njihovim saveznicima.

Iran optužuje Trumpa da vodi "psihološki rat" protiv Teherana i negira optužbe za terorizam i poticanje terorističkih grupa širom Bliskog istoka od Sirije, Jemena do Iraka.

U augustu su Sjedinjene Države, koje je u maju izašle iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, pojačale sankcije Teheranu, čija su meta njihova trgovina u dolarima, zlatu i drugim dragocjenim metalima, kao i automobilski sektor.

XS
SM
MD
LG